Модель розроблена на основі сучасного міжнародного досвіду \ Autonews.com.ua

Представники урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» презентували нову модель проведення водійських іспитів.

Читайте такожВ Україні можуть дозволити здавати на права без проходження курсів у автошколі

Як передає кореспондент УНІАН, модель представили на прес-конференції в Києві менеджер проектів урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Олеся Архипська, ІТ-фахівець урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Ігор Єфремов та координатор моніторингових кампаній Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Сергій Перникоза.

Відео дня

За словами представників ініціативи, модель розроблена на основі сучасного міжнародного досвіду, за участю фахівців з IT-сфери, антикорупційної сфери, спеціалістів Головного сервісного центру МВС. Вона передбачає впровадження у процесі складання водійських іспитів низки технологічних новацій, які покликані унеможливити корупційну практику.

«Ми пропонуємо поступовий перехід, у найближчі три-п’ять років це цілком можливо для України», - зазначив ІТ-фахівець урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Ігор Єфремов.

За його словами, суть новацій – це впровадження жорстких правил для складання водійських іспитів. «Держава може допомагати вирішувати проблеми навчання, але вона повинна відповідати за те, що якщо людина отримала права – вона володіє навичками, вона може їздити в реальних умовах, а не просто по окремих майданчиках. А те, що стосується навчання, ми залишаємо ринку, це ринкові відносини», - зауважив Єфремов.

Він зазначив, що з грудня минулого року працює електронна система запису на водійські іспити, де громадянин може стати в чергу особисто, без участі автошкіл.

Наступним етапом має стати контроль складання іспиту майбутнім водієм особисто. «Для цього є проста технологія. Наразі в кожному сервісному центрі вас фотографують, щоб потім цю фотографію внести в документ. Ми пропонуємо цей процес взяти за основу - коли вас фотографують, вносяться ваші параметри в систему. Далі на кожному етапі перевіряється, ви це, чи хтось інший. Це біотехнологія, яка доступна, яка досягла рівня промислового використання», - розповів ІТ-фахівець.

Він додав, що завдяки цій технології на теоретичному іспиті система точно визначить, хто перебуває перед монітором та за клавіатурою. «Якщо буде щось відмінне, то екзамен не відбудеться», - зауважив Єфремов.

За його словами, так само водій ідентифікується і на практичному іспиті: «На смартфоні запускається програма, яка ідентифікує, хто прийшов, визначає маршрут складання екзамену та визначає правила та критерії - це вже зараз можна запускати і це вже готове».

Експерт додав, що в майбутньому ця модель може бути розширена до того, що буде контролюватись траса, всі параметри при практичному іспиті: «Прискорення, колір світлофора, пішоходи, і буде автоматично додавати інформацію до картки іспиту».

За словами представників ініціативи, нову модель проведення водійських іспитів можна запустити вже у 2020 році.

«Є розуміння такої моделі і в МВС, сподіваємося, що у нас буде співпраця і ми все, що зможемо, максимально дамо і зробимо для цього», - резюмував Єфремов.