УПЦ МП має змінити назву / фото фото upc.lviv.uaс

Міністерство культури змінить назву колишньої УПЦ Московського патріархату у держреєстрі в разі відмови цієї церкви зробити це самостійно у відведений законом термін.

Про це у коментарі УНІАН повідомив народний депутат, голова підкомітету у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський.

«В офіційному реєстрі змінять цю назву, її змінить реєструючий орган - Міністерство культури», - відповів він на запитання, що буде, якщо колишня УПЦ МП не змінить назву у відведений законом термін.

Відео дня

За словами Єленського, Міністерство культури діє за законом. «Цей державний орган зробив експертизу, визначив, хто підлягає під норму закону щодо зміни назви, далі він попередив цих людей і далі він буде діяти згідно із законом», - зауважив депутат.

Він нагадав, що Мінкульт оприлюднив перелік релігійних організацій, які підпадають під дію частин 7 та 8 статті 12 закону "Про свободу совісті та релігійні організації", яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) щодо назв організацій.

Читайте такожМін'юст офіційно зареєстрував ПЦУ

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який дасть змогу перейменувати УПЦ МП із зазначенням її належності до Росії.

Законом встановлюється, що релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації, є частиною релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка визнана такою, що здійснила воєнну агресію проти України і тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві, вказаній у її статуті, відображати приналежність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації з можливим додаванням слів "в Україні" та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

Такі зміни релігійні організації мають внести до своїх статутів протягом 4 місяців, громади – протягом 9.

Також церква, підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.

22 грудня президент України Петро Порошенко підписав цей закон. Законом вносяться зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації", якими визначено, що релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

У законі вказано, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості і внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Визначено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

27 грудня закон набув чинності. Документ опублікований у № 248 офіційного парламентського видання "Голос України".