Відмову назвати прізвище копа у поліції аргументували таємницею досудового слідства / фото УНІАН

Керівник Нацполіції Києва Андрій Крищенко відмовився назвати прізвища поліцейських, один з яких дозволив собі українофобські висловлювання, а інший – одягнений в цивільне – жорстоко побив затриманого, який лежав на землі під Подільським райвідділком поліції, посилаючись на таємницю досудового слідства

Читайте такожПоліція відпустила затриманих у Києві активістів

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на брифінгу в неділю, коментуючи події, що сталися в суботу біля будівлі райвідділку.

Відео дня

Відповідаючи на численні запитання журналістів, хто ці особи, він сказав, що не знає, оскільки лише розпочалося службове розслідування за даним інцидентом і взагалі не може оприлюднити ці прізвища через те, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за статтею "Перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів".

Крищенко порадив журналістам звертатися за інформацією щодо ідентифікації цих осіб до Державного бюро розслідувань.

"Я не перевожу стрілки на Державне бюро розслідувань. Є певна етика і вимоги законодавства щодо нерозголошення матеріалів досудового розслідування. Всю інформацію має надати Державне бюро розслідувань", - зазначив Крищенко.

Разом з тим він визнав, що дії поліцейського в цивільному є неприпустимими: «Безумовно, дії поліцейського у цивільному, як він себе назвав, який завдавав ударів лежачій людині, це неприпустимо і їм буде надано правову оцінку».

Також Крищенко зауважив, що не може назвати прізвищ цих людей, не зважаючи на те, що ці правоохоронці несли публічну службу, тобто не були оперативними співробітниками: "Поліцейські несуть публічну службу, але я – посадова особа, яка також може нести кримінальну відповідальність за розголошення матеріалів досудового слідства".

Разом з тим Крищенко не відповів на запитання, чи знає він особисто, хто ці двоє людей.

Як повідомляв УНІАН, 9 лютого поліцейські затримали і побили активістів ініціативи "Хто замовив вбивство Каті Гандзюк?", які проводили акцію на Контрактовій площі, де виступала кандидат у президенти, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Після цього біля поліцейського відділку на вул. Хорива зібралися прихильники затриманих, які пішли на його штурм. Між ними і правоохоронцями виникла сутичка. Правоохоронці застосували сльозогінний газ та кийки.

У поліції заявили, що затримали близько 40 осіб та відкрили 3 кримінальних провадження за статтями "Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу", "Захоплення державних будівель" та "Хуліганство". Повідомлялося, що внаслідок сутички трьох поліцейських із травмами госпіталізували.

Пізніше адвокат затриманих Масі Найєм повідомив, що було затримано щонайменше 8 активістів організації С14, їм інкримінують вчинення групового хуліганства (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України).

Своєю чергою прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган заявила, що за фактом побиття поліцейськими активістів організації С14 ДБР відкрило кримінальне провадження за ч.2 ст. 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень).

Пізніше народний депутат України Ігор Луценко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що всіх затриманих Подільського райвідділу поліції активістів відпустили і що більшість з них їдуть давати свідчення в Державне бюро розслідувань.