Мангер відмовився свідчити про причетність до вбивства Гандзюк генерала СБУ / фото УНІАН

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, підозрюваний в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, відмовився дати показання щодо причетності генерала Служби безпеки України Данила Доценка до нападу на активістку.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

У СБУ нагадали, що під час судового засідання Мангер неодноразово наголошував на готовності надати показання слідству з приводу пред’явленої йому підозри у вчиненні організації вбивства Гандзюк, а також висунутої ним версії про нібито причетність до цього злочину співробітника спецслужби Данила Доценка та пройти експертне дослідження з використанням комп’ютерного поліграфа.

Відео дня

Читайте такожНа Мангера вдягнули електронний браслет

«Однак 15 лютого під час проведення допиту як підозрюваного Мангера, останній жодних показань не надавав, скориставшись положеннями ст. 63 Конституції України», - йдеться у повідомленні.

«Більше того, 20 лютого на пропозицію слідчого дати показання з приводу підозри Мангеру, посилаючись на надумані, на думку органу досудового розслідування, приводи, повторно відмовився їх давати», - додали у СБУ.

У СБУ переконані, що така позиція Мангера суперечить зробленим його заявам під час судового розгляду і свідчить про небажання підозрюваного сприяти встановленню істини у кримінальному провадженні та свідоме ухилення від участі у експертному дослідженні із використанням комп’ютерного поліграфа.

Читайте такожПонад третина українців вважає владу винною у нападах і вбивствах громадських активістів

Також у СБУ закликали Мангера і його адвокатів припинити «необгрунтовано звинувачувати» співробітника СБУ у тяжкому злочині. «Орган досудового розслідування закликає сторону захисту не робити голослівних заяв з приводу предмета доказування, необґрунтовано звинувачуючи при цьому у вчиненні особливо тяжкого злочину співробітника СБ України», - наголошується у повідомленні.

Довідка УНІАН. 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками більш як 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Читайте такожСБУ: Мангер, підозрюваний у справі Гандзюк, намагається дискредитувати Службу безпеки

11 лютого Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, наразі слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто умисного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер звинувачується також за ст.258 КК «Теракт», цей злочин підслідний СБУ.

Читайте такожМангер заплатив за вбивство Гандзюк базою відпочинку - прокуратура

Також 13 лютого на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк співпрацювала з СБУ, і зокрема, з генералом Данилом Доценком, який, як стверджує підозрюваний, «створив на території області кілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу, рекетом і здирництвом».

У СБУ назвали абсурдною і наклепницькою заяву Мангера про організацію генералом СБУ Данилом Доценком замаху на Гандзюк.

15 лютого Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення узяти під варту Мангера до 3 березня з можливістю вийти під заставу у 2 млн 497 тис. грн. Того ж дня Мангер вийшов з СІЗО, а 18 лютого Мангер вийшов на роботу.

19 лютого у Генпрокуратурі заявили, що подали апеляційну скаргу на рішення Шевченківського райсуду Києва про застосування запобіжного заходу щодо Мангера.

20 лютого у Київському апеляційному суді заявили, що 21 лютого призначено засідання з розгляду апеляційної скарги сторони захисту на запобіжний засіб Мангеру.