Гройсман привітав співвітчизників з міжнародним Днем рідної мови / фото УНІАН

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголошує, що українська мова стала невід’ємною складовою сучасного українського культурного контенту.

Про це він заявив у привітанні співвітчизникам з міжнародним Днем рідної мови, повідомляє Урядовий портал.

Читайте такожПонад 60% громадян вважають, що українська повинна бути єдиною державною мовою - опитування

Відео дня

«Сьогодні Україна активно сприяє розвитку української мови не лише як державної, а й мови щоденного спілкування. Українська мова стала невід’ємною складовою сучасного українського культурного контенту. Сучасна українська книжка, пісня, кіно, театр – усе більше здобувають популярність не лише в рідній країні, а і за кордоном. І це не може не втішати. Це дає підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом», -- зазначив прем’єр.

Він нагадав, що Міжнародний день рідної мови започаткований для підтримки мовного і культурного різноманіття та збереження багатомовності.

«Будь-яка мова світу є надбанням людства, адже збагачує не лише її носіїв, а і всю людську цивілізацію. Тому захист різноманітних мов та підтримка мовного багатства є справою усіх народів та світової спільноти», - зауважив Гройсман.

«Хочу наголосити, що десятиліття надмірного засилля російського продукту ставило на меті тотальне знецінення та розмиття українського культурного, гуманітарного, інформаційного поля. Це стало однією із суттєвих причин початку російської збройної агресії проти України», - підкреслив глава уряду.

Він запевнив, що уряд дбатиме про захист і розвиток української, кримськотатарської та інших мов національних меншин.

«Мовна складова є одним з найважливіших компонентів нашого подальшого руху. Нехай культурне і мовне різноманіття завжди буде запорукою українського успіху, гармонійного розвитку особистості, суспільства та держави!» - додав Гройсман.

*** 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають міжнародний День рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа.

Міжнародне свято рідної мови має сприяти захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.