Балуха вивезли з СІЗО Краснодара / фото Радіо Свобода

Незаконно засудженого українського політв'язня Володимира Балуха вивезли зі слідчого ізолятора Краснодара в невідомому напрямку.

Як повідомляє "Кримська правозахисна група" у Facebook, 21 лютого пізно ввечері Балуха вивезли з СІЗО "швидше за все для подальшого етапування в колонію".

"Куди саме везуть Балуха, ні родичам, ні адвокатам не повідомили. Причини його переведення з керченської колонії на територію РФ також досі невідомі", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожБалуха етапували до Росії голодним і без промов – правозахисники

Правозахисники заявили, що такі дії влади РФ стосовно українського політв'язня порушують не лише міжнародне гуманітарне право, а й закони самої Російської Федерації.

"Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав. Стан здоров'я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека навпаки, під час етапування до РФ він піддається ще більшій загрозі, ніж на території півострова", - сказано в повідомленні.

Правозахисники підкреслюють, що етапування Балуха до РФ порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що нібито на горищі його будинку знайдено 90 набоїв і кілька тротилових шашок.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії Роздольненський райсуд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий «Верховний суд» у Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний термін ув'язнення Балуху до 4 років і 11 місяців.

У середині жовтня Балуха етапували до Керченської колонії №2.

19 листопада адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що сторона захисту подала прохання про умовно-дострокове звільнення Балуха, якому на той момент залишилося відбути покарання 1 рік і 4 місяці.

25 січня 2019 року підконтрольний Кремлю «суд» у Керчі відмовив у задоволенні клопотання про умовно-дострокове звільнення українця.

13 лютого Балуха етапували з Керченської колонії до СІЗО Сімферополя. Після цього його перевезли в СІЗО Краснодара. Російський омбудсмен повідомила, що його везуть в одну з колоній РФ для подальшого відбування покарання.