prm.ua

Відомий французький адвокат, засновник міжнародної антикорупційної організації SHERPA Вільям Бурдон (Париж, Франція) звернувся до Президента України Петра Порошенка і керівництва ключових правоохоронних органів з вимогою почати розслідування відносно голови Вищої ради правосуддя (ВРП) Ігоря Бенедисюка та ще 4 членів ради.

Про це йдеться в листі Бурдона, який був опублікований в соціальній мережі Facebook на сторінці організації "Ініціативи майбутнього", пишуть Українські новини

Автор листа звертає увагу на ряд фактів, які свідчать про можливу корумпованість цих чиновників і неможливості в подальшому виконувати свої функції. Розслідування стосуються третини складу ВРП - голови Ігоря Бенедисюка, членів Тетяни Малашенкової, Миколи Гусака, Ігоря Артеменка, Андрія Бойка.

Відео дня

Зокрема, зазначається, що, згідно з розслідуванням, Бенедисюк не декларує доходи, що отримані від передачі в оренду своєї квартири на протязі близько 6 років. Це є не лише порушенням норми про декларування для чиновників, а й потенційно свідчить про ухилення від сплати податків. Крім того, за даними авторів листа, в 2018 році Бенедисюк навмисне приховав в декларації близько 40 тис. доларів, коли подавав кандидатуру на посаду судді Верховного суду.

Член ВРП Андрій Бойко, за твердженням журналістів, у 2012 році подарував своїй дочці Наталії (на даний момент - заступник міністра енергетики) квартиру та машино-місце за 120 тис. доларів. Друга дочка Бойка, Христина, отримала від батьків в 2013 році в подарунок квартиру за 60 тис. доларів. Мати Бойка, яка отримувала дохід лише у вигляді пенсії, томго ж року придбала нерухомість за 65 тис. доларів. Ці суми істотно перевищують його доходи за попередні 10 років. Сам же член ВРП володіє будинком у Львові, який не вносить до щорічної декларації.

Бойко також був викритий в ухиленні від сплати податків шляхом приховування автомобіля вартістю понад 45 тис. доларів. Автомобіль чиновник зареєстрував на один з департаментів Львівської обласної державної адміністрації (ОДА). Надалі, його дружина, як інвалід 3-ї групи, отримала цей автомобіль в якості гуманітарної допомоги.

Щодо члена ВРП Тетяни Малашенкової встановлено, що в 2013 році на її неповнолітнього сина та матір були зареєстровані елітні квартири, кінцевим бенефіціаром стала сама чиновниця. Вона також не вносить до декларації відомості про вартість елітної земельної ділянки, оскільки її ціна становить 145 тис. доларів, що може говорити про бажання приховати доходи. Також члена ВРП викрили у продажу автомобіля за заниженою вартістю, а також в поєднанні посади чиновника та фактичного керівника юридичної фірми.

Відносно члена ВРП Ігоря Артеменка був встановлений факт реєстрації на неповнолітню дочку нерухомості вартістю близько 100 тис. доларів. Фактично житлом розпоряджався сам чиновник. Мати Артеменка стала власницею кількох дорогих об'єктів нерухомості, не маючи для цього джерел доходів. Дружина Артеменка Ірина з 2012 року регулярно отримувала кошти в результаті експлуатації комерційної нерухомості. При цьому, деякі з цих об'єктів не вказуються Артеменком в декларації, як і отримані від їх здачі доходи.

Член ВРП Микола Гусак, за даними ЗМІ, працевлаштував в обхід обов'язкового конкурсу на посаду особистого помічника свою хрещеницю. Він також здійснював прямий тиск на суддів, які розглядали справи клієнтів його сина - адвоката, який також, ймовірно спільно з впливовим батьком контролює PR-агентство "Контекст Медіа", з метою винесення ними завідомо неправосудних рішень.

Бурдон зазначає, що незважаючи на проведені журналістами розслідування і звернення до правоохоронних органів і до самої Вищої ради правосуддя, остання жодного разу не прокоментувала публічно отримані дані, не провела внутрішнє розслідування, що також є прямим порушенням вимог міжнародного законодавства. Більш того, це може свідчити про покривання корупції в ВРП його керівництвом.

В організації зазначають, що такий стан справ дискредитує і саму діяльність ВРП, зокрема, її участь у відборі суддів Вищого антикорупційного суду України.