Військовий ліцей ім. Івана Богуна у Києві на наступний навчальний рік вперше планує набрати на навчання дівчат.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив начальник ліцею, генерал-майор Ігор Гордійчук.

Він розповів, що в планах ліцею – оголосити набір дівчат, які закінчили сьомий або дев’ятий класи загальноосвітніх шкіл, планується набір від 10 до 30 ліцеїсток.

Читайте такожВ Міноборони розповіли, скільки військових вступили на службу за контрактом у 2018 році

Гордійчук зазначив, що 8-9 клас навчатимуться у приміщеннях ліцею в місті Боярка біля Києва, а 10-11 — у Києві на території головного корпусу ліцею.

Говорячи про побутові умови для майбутніх ліцеїсток, Гордійчук розповів, що наразі тривають ремонтні роботи з облаштування їхнього побуту. Зокрема, дівчата проживатимуть в окремих блоках, де будуть казарми, в яких вони спатимуть, а також санвузли з умивальниками, душовими кабінами та вбиральнями.

Стосовно процесу навчання, то наразі питання щодо того, чи навчатимуться хлопці і дівчата в роздільних класах, залежатиме від того, який буде набір.

Якщо вдасться набрати 30 ліцеїсток, то для них створять окремий клас, якщо ж їх буде менше, то дівчат розподілять у класи з хлопцями-ліцеїстами.

Крім того, для вступу в ліцей після сьомого або дев’ятого класу потрібно буде здати нормативи з фізичної підготовки, а також англійську мову, українську мову, математику, пройти медичний огляд та психологічний відбір.

Стосовно психологічного відбору Гордійчук зазначив, що трапляється, коли батьки хочуть влаштувати дитину в ліцей проти її волі, і це виявляється в ході проходження психологічного тесту.

“Ми наполягаємо, щоб дитина сама захотіла навчатися у нашому ліцеї, а не за бажанням батьків. Є багато дітей, яких привозять опікуни, а діти вчитись не хочуть. Я категорично проти насильного навчання. Буває, що намагаються нас обманути, говорячи, що дитина сама бажає вчитися. Але в нас запроваджено такі три профілактичні операції: “стоп-корупція”, “стоп-мажор” та “стоп-зозуля”. Остання - це коли дитину нам намагаються підкинути, але вже, на жаль, пізно, бо вона вже і палить, і зловживає спиртним. Тому стосовно дівчат є теж такі побоювання, для цього і існують психологічні тести”, - сказав Гордійчук.

Також він додав, що поза конкурсом можуть вступати до ліцею як хлопці, так і дівчата — діти загиблих військових, для них передбачена співбесіда, але все одно психологічний тест є обов’язковим.

Вступна кампанія до ліцею розпочнеться 3 червня для випускників сьомих класів і 16 червня — для випускників дев’ятих класів.

Гордійчук також додав, що в ліцеї діти проходять програму загальноосвітньої школи, але з ухилом на предмети, які стануть їм у пригоді при вступі до військових вишів — фізична підготовка і захист вітчизни.

Також він додав, що в цілому дівчат готуватимуть до вступу у військові виші на гуманітарні спеціальності — кібербезпека, військові психологи, військові юристи. Але так само дівчата зможуть обрати собі спеціалізацію, яка пов’язана безпосередньо з виконанням бойових завдань.