Фото smr.gov.uа

У Сумах у 2018 році на видатки соціального спрямування були направлені 2,298 мільярда гривень або понад 68% міського бюджету.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Сумської міської ради, про це під час звіту про результати роботи за минулий рік повідомив Сумський міський голова Олександр Лисенко.

Перед початком звіту у фойє обласної філармонії, де відбувався захід, містяни мали можливість переглянути інформаційні матеріали про діяльності торік структурних підрозділів міськради та комунальних підприємств, кожен із яких демонстрував свої здобутки. Були представлені презентації та буклети, посадовці розповідали про реалізовані проекти, впроваджені зміни, отримані нагороди та відзнаки, про показники ефективності та все, що зроблено за минулий рік.

Відео дня

На початку виступу очільник міста подякував кожному члену громади за його внесок у соціально-економічний розвиток обласного центру.

«Невичерпний ресурс Сум – це воля громади, консолідація депутатського корпусу, спільно вироблені конструктивні рішення заради єдиної мети – розвитку нашого міста. Зауважу, що даний звіт – це рік зробленої клопіткої, старанної, добросовісної, спільної праці великого колективу – Сумської міської ради та сумської громади», – підкреслив Лисенко.

Сумський міський голова у своєму звіті детально зупинився на аналізі основних економічних та соціальних показників минулого року, назвавши пріоритетні напрямки роботи міської влади у 2018 р. За словами очільника Сум, задля реалізації соціально-економічних перетворень із міського бюджету, який торік складав 3 млрд 361,8 млн грн, на видатки соціального спрямування були направлені 2,298 млрд грн або понад 68%. Це й соціальний захист (1,101 млрд грн), освіта (752,5 млн грн), житлово-комунальне господарство (387 млн грн), охорона здоров’я (357 млн грн), будівництво та регіональний розвиток (143 млн грн), транспорт та дорожнє господарство (60,6 млн грн), культура (55 млн грн), енергозбереження (43,1 млн грн) тощо.

За допомогою мультимедійних засобів Лисенко детально зупинився на таких напрямках діяльності, як розробка Стратегії розвитку міста до 2027 року, до роботи над якою через стратегічні сесії залучили і сумчан; розвиток комунального транспорту; ремонт доріг та житлового фонду; впровадження заходів з енергозбереження, розвиток медицини та освіти, культури, фізичної культури та спорту, молодіжної політики.

Серед ключових здобутків торік Сумський міський голова назвав: заходи енергоефективності в закладах освіти, медицини та культури, що проводили коштом міського бюджету та із залученням міжнародних фондів; успішне впровадження реформ в галузях освіти та медицини, зокрема: реалізацію Концепції «Нова українська школа», 100% забезпечення харчуванням дошкільнят і школярів, впровадження проекту «Онлайн школа. Управління школою і E-learning платформа», оснащення шкіл відеонаглядом, впровадження реформи первинної ланки в медицині, започаткування електронного запису до терапевтів і сімейних лікарів, придбання ангіографа експертного класу, що відкрив нові можливості для діагностики та лікування серцево-судинних захворювань; забезпечення пільгового проїзду окремих верств населення; ремонт доріг, комунікацій, прибудинкових територій, об’єктів житлового фонду, спорудження нових дитячих і спортивних майданчиків; реконструкцію Молодіжного центру «Романтика»; економію бюджетних коштів за рахунок проведення закупівель через систему ProZorro тощо.

Окремо Лисенко зупинився на питаннях допомоги військовим формуванням, що дислокуються в місті, та учасникам АТО/ООС, зауваживши, що даний напрямок і надалі залишатиметься для міської влади серед основних.

«Вперше у 2018 році ми виплатили з міського бюджету 60 учасникам АТО одноразову цільову матеріальну допомогу для придбання житла та розширили спектр послуг Центру обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО і членів їх сімей», – наголосив Сумський міський голова.

Після звіту Лисенко вручив грамоти міського голови та спеціальні відзнаки групі сумчан, а потім спілкування із присутніми продовжилось у форматі «запитання-відповідь». Містяни цікавилися курсуванням міського транспорту, вивезенням сміття, ремонтом дворів та доріг тощо. Запитання, що стосувались локальних об’єктів, міський голова доручив підлеглим оформити у вигляді звернень громадян та спрямувати їх до розгляду відповідним структурним підрозділам.

Захід, що тривав чотири години, відвідали близько 400 місцевих мешканців.