Застарілими чинні зобов’язання щодо шкільної форми вважають навіть у Міністерстві освіти / фото УНІАН

Батьки школярів збирають підписи під петицією до президента про скасування обов’язковості шкільної форми у школах, яку досі регулює ще указ президента Кучми 1996 року.

Як ідеться в сюжеті ТСН, сам указ і норму обов’язковості уже вважають застарілими не лише батьки та учні, а й часто самі освітяни, проте поки що це ніхто не оскаржував. Чимало учні навіть початкової школи одноголосно запевняють - часто шкільна форма незручна. Тож батьки взялися до рішучих дій.

В Україні обов’язковість шкільної форми регулюють указ президента та постанова уряду, яким уже 22 роки і які застарілі, вважають батьки школярів, що почали на сайті президента збирати підписи за скасування форми. "Часто адміністрації, посилаючись на цей указ, зобов’язують дітей ходити в шкільній формі, проводячи ганебні рейди, вивішуючи списки дітей, які не дотримують, щоб носити шкільну форму", - розповідають батьки.

Застарілими чинні зобов’язання щодо шкільної форми вважають навіть у Міністерстві освіти, тут кажуть - нині настав час дати кожній школі право самій вибирати дизайн одягу учнів.

Читайте такожШкільна дідівщина в Україні: журналісти розповіли про найрезонансніші випадки булінгу (відео)

"Указ не виконує тих функцій, які передбачались тоді. Це повинно бути вибором колективу школи і школа повинна у своїх правилах прийняти рішення про форму і дрес-код, і узгоджено з батьками, за цим стоїть питання видатків в родині", - пояснюють у Міністерстві.

Старшокласники у цій школі, які раніше відходили у шкільній формі і нині мають право довільного одягу, запевняють - має бути дрес-код, але вони за самовираження в одязі. Проблема, кажуть школярі, в одноманітності форми, для прикладу, наводять форму лондонських школярів, адже там гардероб школяра має кілька елементів, з якими можна експериментувати.

Один з учнів лондонської школи розповідає, що вимоги до форми у його закладі дуже суворі. Шкільна форма є обов’язковою, і прописана в правилах школи до деталей. Приміром, до форми входить навіть дощовик і кепка, а дівчатам, хоч і забороняють макіяж та лаковані нігті, та дозволені шкільні штани. "Якщо ти прийдеш в домашньому одязі, тебе можуть одразу відправити додому", - додає учень.

"Батьки в Англії купують форму за свій кошт. Брендований з емблемами одяг не обов’язковий, головне таких же кольорів і крою. Усе це пояснюють, аби діти вирізнялись від інших учнів, пишались саме своєю школою і відчували приналежність до однієї спільноти. Загалом і в Україні, і в Лондоні шкільну форму вважають однією з перевірених педагогічних методик, яка дозволяє учням зосередитись на навчанні і не відволікатись на зайве", - йдеться в сюжеті.

Нагадаємо, раніше журналісти з’ясували, скільки коштує підготувати дитину до школи.