З'явились нові подробиці викрадення активістів Євромайдану взимку 2014 року / фото УНІАН

У січні 2014 року «тітушки» зверталися за допомогою до правоохоронців у переслідуванні активістів Майдану.

Читайте такожУ справі екс-беркутівців призначено підготовче засідання - суд

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на засіданні Бориспільського міськрайонного суду свідок обвинувачення у кримінальному провадженні щодо вбивства архітектора Юрія Вербицького та побиття нинішнього народного депутата, колишнього громадського активіста Ігоря Луценка в ніч проти 21 січня 2014 року.

Відео дня

Суд допитав сьогодні останнього у даній справі свідка, який виступав з приміщення іншого суду. При цьому він був за кадром, а його голос було змінено.

Свідок розповів, що до нього звернувся Олексій Чеботарьов (за часів президентства Віктора Януковича один із лідерів кримінального світу, який контролював спиртову галузь в Україні), який попросив під будь-яким приводом організувати арешт двох викрадених активістів Майдану.

Він сказав, що відмовив Чеботарьову у цьому проханні і під час телефонної розмови, і при особистій зустрічі.

Також свідок зазначив, що подібні пропозиції надходили і його колегам.

Крім того, свідок заявив, що Чеботарьова в системі Міністерства внутрішніх справ за часів екс-президента Віктора Януковича всі добре знали і стверджували, що він має прямий контакт із керівництвом правоохоронних структур.

Свідок повідомив, що « бандити викрадали та затримували учасників Революції гідності через те, що останні виступали проти влади і були з Майдану».

Очікується, що на наступному судовому засіданні буде допитаний потерпілий Ігор Луценко, а також близькі вбитого Вербицького.

Як заявив журналістам по завершенню допиту прокурор Олексій Донський, цінність свідчень даного свідка полягає в тому, що він підтвердив, що правоохоронці та «тітушки» співпрацювали у справі незаконного переслідування учасників протестних акцій під час Революції гідності.

Довідка УНІАН. У січні 2014 року Луценка (нині народний депутат) і Вербицького невідомі викрали з Олександрівської лікарні та вивезли за межі Києва. Після тортур їх залишили у лісі. Вербицький від отриманих травм помер. Пізніше у лісі знайшли його тіло.

На лаві підсудних перебуває «тітушка» Олександр Волков, якого ще в липні 2017 року було взято під варту. Йому інкримінується створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, незаконне позбавлення волі, катування, умисне вбивство, незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань.

За даними прокуратури, Волков контактував з безпосереднім керівником (організатором і координатором) викрадення - громадянином Неживовим. Під час одного з контактів Волков перебував в офісі Олексія Чеботарьова, якого правоохоронці підозрюють в організації та координації дій «тітушок». Злочин вчинила група осіб, більшість з яких переховується від слідства й суду. У кримінальному провадженні, окрім Волкова, за даними прокуратури, фігурує ще 10 осіб.