Символом цього дня в Україні став червоний мак / УНІАН

Сьогодні, 8 травня, в Україні і по всій Європі відзначається День пам'яті і примирення в честь всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років. Пам'ятну дату ввели у 2015 році. Символом цього дня став червоний мак - міжнародний знак пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

На згадку про жертви Другої світової війни в Києві та обласних центрах 8 травня встановлюється почесна варта біля пам'ятників і меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом і вшануванню пам'яті жертв Другої світової війни, а також покладаються вінки і квіти.

9 травня поки також залишається державним святом - "День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні".

Відео дня

Історія Дня пам'яті і примирення

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування.

З 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам'яті та примирення, присвяченим жертвам Другої світової війни.

Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі 8 травня.

Фото: УНІАН

З якого року День пам'яті в Україні почали відзначати 8 травня

У 2014 році вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні - 8 й 9 травня.

«День пам'яті та примирення» встановлений Указом президента Порошенка у 2015 році з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни.

Як відзначати День пам'яті у Києві

Через те, що 8 травня в Україні не є вихідним днем, урочисті і культурно-просвітницькі заходи переважно проходитимуть 9 травня. У КМДА затверджено відповідний план, а також передбачено надання одноразової матеріальної допомоги київським ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань.

8 - 9 травня в усіх районах столиці передбачені тематичні концертні програми. А протягом квітня і травня – уроки пам’яті, виховні години, реквієми, мітинги, тематичні просвітницькі проекти, творчі та наукові заходи, конференції, засідання за круглим столом, концерти, книжкові виставки тощо.

Фото: УНІАН

9 травня традиційно у парку Вічної Слави триватиме урочиста церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата. З 11:00 до 17:00 у Національному музеї історії України у Другій світовій війні у рамках концертно-тематичної програми «Пам’ятаємо – Перемагаємо!» відбудуться поминальний реквієм «Пам’ять», молебень за мир в Україні. А на Співочому полі Печерського ландшафтного парку для відвідувачів підготовлено мистецьку програму «Рокам ніколи пам’яті не стерти» за участю майстрів мистецтв, художніх аматорських і ветеранських самодіяльних колективів.

 Фото: УНІАН