В Одесі Південної виправної колонії (№51) 27 травня стався бунт / фото УНІАН

Представники уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової заявляють про жорстоке поводження з засудженими в розташованій в Одесі Південній виправній колонії (№51), де 27 травня стався бунт.

Про це повідомляється на офіційному сайті омбудсмена.

Зокрема, її представник у південних областях Олександр Остапенко разом зі співробітниками регіонального представництва Офісу омбудсмена і моніторами здійснили позаплановий візит у колонію.

Відео дня

Читайте такожЗобов'язання язаний страждати. Реалії тюремного режиму в Україні

«Моніторингова група відзначає важку соціально-психологічну атмосферу в установі, як серед засуджених, так і співробітників колонії», - сказано в заяві.

Зокрема, засуджені скаржилися на системні побори, погану соціально-виховну роботу, необгрунтовані догани, зневажливе ставлення з боку адміністрації тощо. Через заколот більшість засуджених засмучені і бояться переведення до інших колоній.

З'ясувалося, що арештанти, які перебувають у локальних ділянках, недостатньо забезпечені питною (кип'яченою) водою, її роздача відбувається раз на день - вранці, а ті, які перебувають у медчастині, вживають воду прямо з-під крана.

Крім того, погано освітлені коридори і сходи, ряд приміщень не використовуються, в тому числі виробнича зона. За даними адміністрації, після відмови засуджених виходити на роботу 22 травня з ініціативи керівництва установи розірвано договори з засудженими, хоч вони хочуть працювати.

Як зазначається, санітарний стан санвузлів на локальних ділянках і в приміщенні медичної частини незадовільний. Перегородки і двері в туалетах не забезпечують достатнього рівня приватності, а іноді відсутні. Душові кімнати не обладнані кабінками.

Не проводиться замісна терапія для наркозалежних, незважаючи на наявність у медчастині ліків, засуджені поскаржилися на ненадання медпрепаратів – знеболювальних і протизапальних засобів ненаркотического ряду та ін.

«Стоматологічна допомога надається штатним стоматологом 2 рази на тиждень, втім, за словами засуджених, лікування надається лише хірургічне - видалення зубів», - сказано в заяві.

У медичній частині виявлено хворого з травматичною ампутацією правої руки. Як з'ясувалося, травму він отримав на виробництві ще 9 квітня, але з неї досі не знято шви. Чоловік відчуває постійний біль, але знеболювальне отримує нерегулярно. Медична допомога обмежується перев'язками, що кваліфіковано моніторами як жорстоке поводження.

Крім того, ремонт у житлових приміщеннях роблять самі засуджені за свої кошти, приміщення загального користування без ознак навіть косметичного ремонту та ін.

За результатами моніторингового візиту готується акт реагування.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня в Південній виправній колонії (№51), розташованій в Одесі, стався бунт, що супроводжувався пожежею. Постраждали співробітники виправних установ №51 і №14. Двоє людей дістали тяжкі поранення, решта (понад 10 осіб) перебували на амбулаторному лікуванні.

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ст. 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України, а слідчі ДБР - за фактом службової недбалості працівників колонії (ч. 2 ст. 367) ККУ.

Перший заступник начальника Нацполіціі України В'ячеслав Аброськін заявив, що бунт стався за вказівкою «злодіїв у законі». За словами начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції Олександра Малахова, заколот ініційований шістьма ув'язненими на чолі з так званим «смотрящим» за колонією. Також, за його словами, заколот був узгоджений з деякими ватажками кримінального світу в Одеському регіоні.

З 28 травня в колонії запроваджено особливий режим, побачення з родичами заборонені.

У Мін'юсті вирішили її законсервувати через великі пошкодження під час бунту.

Всіх засуджених - близько 450 осіб - планують перевести до Арбузинської та Вознесенської колонії, які розташовані в Миколаївській області, а також Дар'ївської - в Херсонській області. Можливе переведення і до інших виправних установ України. На початку червня розпочато етапування.