Ілюстрація REUTERS

Звільнений з полону контрольованих Росією бойовиків військовослужбовець Збройних сил України Дмитро Великий відмовився говорити про те, як потрапив у полон.

Як розповів журналістам в Міжнародному аеропорті "Київ" ім. Сікорського (Жуляни) після прибуття з Мінська Великий, бойовики утримували його в Макіївській колонії.

Він додав, що там сидить ще багато наших хлопців.

При цьому про себе звільнений українець відмовився говорити, і, зокрема, про те, як саме потрапив у полон. "Без коментарів", - сказав він.

"Хочу сказати за хлопців. Є Рома Писанець, який займався розвідкою, радіоелектронною. Є Валера Матюшенко - він теж дані в СБУ передавав. Дуже багато є хлопців. Є Куліш, який теж ДРГ займався. Дуже багато є хлопців, які допомагали Україні", - сказав він.

Читайте такожЗвільненого з полону бойовиків українця Великого раніше було оголошено у розшук за дезертирство - СБУ

Також його запитали, чи може він підтвердити інформацію про те, що він знаходиться в розшуку Міністерства внутрішніх справ за дезертирство, але він не відповів на це питання.

Великий додав, що стосовно звільнення йому бойовики нічого не пояснювали, а про те, що його повернуть на контрольовану Україною територію, йому повідомили позавчора, 26 червня, в нелегітимній установі бойовиків "МГБ".

Водночас, він сказав, що знає, що у полоні перебуває ще близько 20 українців. "Близько ще 20 хлопців, тих, що я знаю, перебувають, а ще на в'язниці, ще є ізоляція, я не знаю, вона працює чи ні. Ще є на 97-й (Західна виправна колонія № 97 - УНІАН), там слідчий ізолятор", - сказав Великий.

Варто зазначити, що Великий знаходиться з 2016 року у базі "Миротворця", його звинувачують у дезертирстві. Він нібито зник у Павлограді Дніпропетровської області, самовільно залишивши військову частину.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 червня, до Києва повернулися четверо українських заручників, звільнених бойовиками російсько-окупаційних військ на Донбасі.

Зокрема, до України повернулися Едуард Міхеєв (1964 року народження), якого бойовики «ЛНР» затримали в 2017 році і незаконно засудили до 12 років позбавлення волі, а також троє військовослужбовців Збройних сил України: Яків Веремейчик (1986 року народження), який був взятий бойовиками «ЛНР» у полон 25 травня 2018 року, Дмитро Великий (1988 року народження), взятий в полон 11 вересня 2016 року і незаконно засуджений до 15 років позбавлення волі, та Максим Горяїнов (1984 року народження), взятий бойовиками «ДНР» у полон 22 травня 2019 року і незаконно засуджений до 15 років позбавлення волі.