В Україні потрібно скасувати принцип, який зобов’язує школярів вибирати навчальний заклад виключно за місцем реєстрації. Про це заявила лідер партії «Соціальна справедливість» Алла Шлапак. За словами політика, даний  принцип освітньої реформи себе не виправдав. Ба більше, він порушує право вибору дітей, які прагнуть здобути якісну освіту. Окрім цього, у такий спосіб реформа сприяє розвитку бюрократії та підштовхує до незаконних дій.

«Як засвідчила практика, благий намір Міністерства освіти запровадити принцип, за яким школярі повинні  вибирати навчальні заклади за місцем реєстрації, провалився. Реалізація цього принципу викликала величезне незадоволення як з боку батьків та учнів, так і з боку вчителів. Фактично у дітей відібрали право вибору навчатись у тому закладі, який їм до душі. Це означає, що талановита дитина з бідної родини не зможе навчатись у хорошій школі, оскільки зареєстрована в іншому районі. Це  нонсенс. Ми вважаємо, що такий принцип порушує право дітей на якісну освіту, яке гарантовано їм Конституцією України», – пояснила Алла Шлапак.

За її словами, нова система вже стала підґрунтям для бюрократичної тяганини та незаконних дій. «Сьогодні цей принцип змушує батьків іти на порушення закону. Для того аби їхня дитина навчалася у бажаній школі, батьки вимушені укладати фіктивні договори про оренду житла у тому районі, де розташований навчальний заклад. Це зараз доволі типово для великих міст і столиці», – пояснила лідер «Соціальної справедливості».

Відео дня

Нагадаємо, з 2018/2019 навчального року Міністерство освіти змінило принцип, за яким діти вибирають собі школу. Так, згідно з новими правилами першочергове право навчатись у школі отримують діти, які проживають у районі розташування навчального закладу. Якщо залишаються місця, то їх мають право зайняти діти вчителів, які проживають у інших районах, але працюють у даній школі. Після цього за наявності місць до школи можуть потрапити діти з інших районів. Але, зазвичай, на 1-2 місця в класі претендують десятки школярів. Саме це стає підґрунтям для корупції, бо вкрай складно об’єктивно визначити, хто саме за рівних обставин отримає омріяне місце в цій школі. У таких випадках пропонують проводити жеребкування.

Саме через необхідність забезпечити українським дітям їхнє законне право на якісну освіту партія «Соціальна справедливість» наполягає на скасуванні даного принципу.