economist.com


Хоча більшість європейських країн застосовують диференційоване регулювання щодо іноваційних технологій у тютюновій галузі (систем нагрівання тютюну і електронних сигарет), у Молдові без обговорення із громадськістю новий парламент прийняв у другому читанні законопроект, який прирівнює засоби для нагрівання тютюну IQOS до звичайних сигарет - повідомляє  newsmaker.md

У жодній європейській країні IQOS не був прирівняний до сигарет. 

Таке нововведення загрожує значним підвищенням цін на товар через підвищення акцизного податку на тютюнові стіки, що може призвети до зростання контрабанди.

Відео дня

Також буде заборонено використання IQOS у громадських місцях всупереч сертифікатам, які свідчать про те, що використання IQOS у приміщенні не порушує норми якості повітря.

Закон було прийнято парламентом без належного врахування позиції громадськості, думки експертів та світової практики. 

Раніше Американська торговельна палата в Молдові та Європейська бізнес-асоціація звернулися з листом до президента, прем'єр-міністра і спікера Молдови із закликом забезпечити прозорість процесу прийняття рішень. 

Також організації звернули увагу на відсутність аналітичного обгрунтування закону - немає прогнозів щодо того, як законопроект вплине на споживання тютюнових виробів, можливе зростання контрабанди, тощо.

Нагадаємо, 30 квітня 2019 р. Адміністрація з конторолю за якістю харчових продуктів і медикаментів при Міністерстві охорони здоров'я і соціальних служб США  (Food & Drug Administration) дозволила продаж систем нагрівання тютюну IQOS на территорії США і констатувала, що IQOS виділяє значно менше шкідливих речовин порівняно із звичайними сигаретами. 

Більшість країн ЄС виділило системи нагрівання тютюну в окрему податкову позицію.

Наприклад, у Великій Британії акциз на тютюн для нагрівання майже в 8 разів нижчий, аніж акциз на сигарети. Таким чином країна стимулює перехід курців на альтернативні, більш іноваційні системи, які, як показують дослідження, мають  потенціал зниження шкоди для здоров'я.