prm.ua

Система адвокатських судів, як у Німеччині, - ефективний інструмент гарантії незалежності адвокатури.

Про це голова КДКА Києва Ігор Орлов заявив у Берліні, де минулого тижня з візитом перебувала делегація Національної асоціації адвокатів України, передає сайт НААУ.

Орлов зазначив, що система адвокатських судів у Німеччині займається питаннями порушення професійної етики, і побудована так, що є інструментом гарантії незалежності адвокатури.

Відео дня

Німецька система, на думку Ігоря Орлова, ефективна і є досить цікавим кейсом, з якого корисні ідеї може почерпнути і українська адвокатура.

"Система адвокатських судів, як у Німеччині, - ефективний інструмент гарантії незалежності адвокатури", - зазначив він.

Адвокат пояснив, як саме працює ця система.

Розглядом дисциплінарних справ відносно адвокатів займаються адвокатські суди (суди першої інстанції). Вони складаються з голови і кількох членів, що призначаються Управлінням юстиції федеральної землі за погодженням з регіональною адвокатської палатою. Робота в таких судах – громадська, а рішення приймаються колегіально.

Суди другої інстанції – адвокатська судова палата, до складу якої входять як професійні судді, так і адвокати. Однак головою в адвокатській судовій палаті може бути тільки адвокат.

При Федеральному верховному суді Німеччині функціонує Сенат у справах адвокатів – вища інстанція, що займається надзвичайних переглядом справ перших двох інстанцій. До складу Сенату входять голова Федерального верховного суду, два члена цього суду і два адвоката в якості засідателів. Кандидатури адвокатів пропонує Федеральна палата адвокатів – орган самоврядування.

Крім того голова КДКА Києва оцінив систему допуску до адвокатської професії, що діє в Німеччині.

"Єдиний дворівневий іспит для доступу до професії юриста, питання стажування в державних органах та реєстрації адвокатських об'єднаннях – хороший приклад формування спільного правовосприятия майбутніми адвокатами, суддями і прокурорами", - прокоментував Орлов.

Він також зазначив, що система стажування та допуску до професії адвоката, як у Німеччині, вважається однією з найефективніших у Європі. Схожий підхід до процесу стажування та підвищення кваліфікації адвокатів вже взяли на озброєння і в українському адвокатському співтоваристві.

Як повідомляли ЗМІ, делегація НААУ перебувала в Німеччині з візитом 22-23 липня 2019 року. Як розповів Валентин Гвоздій, перший заступник голови НААУ, САУ, у Німеччині представники адвокатської спільноти беруть участь у розробці нормативного регулювання ще на стадії формування ідеї, і подібний підхід варто було б запровадити і в Україні.

У той же час голова Ради адвокатів Києва Петро Рябенко зазначив, що українському адвокатській спільноті буде корисно також впровадження ідеї страхування адвокатської діяльності. Це, на його думку, допоможе впорядкувати ринок адвокатських послуг.