США не вірили в офіційні дані про жертви катастрофи / фото УНІАН

Архів національної безпеки США розсекретив один із документів розвідки щодо аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Згідно з оприлюдненим на сайті організації секретним повідомленням від 2 травня 1986 року на ім’я держсекретаря США, розвідка США сумнівалася в правдивості офіційних повідомлень СРСР про кількість жертв аварії.

Читайте такожУнікальний ліквідатор аварії на ЧАЕС Ігор Хиряк: Чи відловлювали бездомних собак? Не знаю. Одна жила у нас в таборі, ми годували її зі свого пайка

Відео дня

«Вся спільнота розвідників вважає нісенітницею, ніби загинули тільки дві людини», - йдеться у документі.

У США не могли повірити у таку інформацію, виходячи із масштабів руйнації.

«Звичайна денна зміна на радянському реакторі РБМК-1000 налічує близько 100 осіб. На нічній зміні чергують 25-35 осіб. Оскільки 3-й та 4-й енергоблоки розташовані близько один до одного, кількість людей довкола реактора вдень могла налічувати до 200, а вночі - до 70 осіб», - зазначається в документі.

На думку американських розвідників, враховуючи масштаб інциденту, більшість персоналу повинні були одразу евакуювати, але задля зменшення наслідків катастрофи певні групи все одно залишалися б біля реактора.

«Знімки показують пожежні бригади біля реактора, і це підтверджує припущення, що для реагування на інцидент були залучені додаткові ресурси», - наголошують автори документу.

Американські розвідники вважають, що така кількість пожежників мала бути присутня на ЧАЕС ще до інциденту. Масштаби руйнування змусили американську розвідку припустити, що всі, хто був поблизу реактора, загинули.

«Враховуючи масштаб руйнації, який спостерігається на знімках місця події, нам здається, що всі, хто перебував у безпосередній близькості до вибуху 4-го енергоблоку, або померли, або отримали летальні дози радіаційного опромінення», - підкреслюється в документі.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський вручив відзнаку Героя України ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, відомим як "чорнобильські водолази".