instagram.com/securityservice_ukraine

Співробітників служби безпеки України підозрюють у тому, що вони застосували насильство до затриманого громадянина.

Про це повідомила перший заступник директора ДБР Ольга Варченко у своєму пості в Facebook.

Почали розслідування справи щодо співробітників Служби безпеки України, які, за попередньою версією, катували й жорстоко поводилися з затриманим громадянином. Приводом для розслідування стало повідомлення голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, - написала вона.

Відео дня

Варченко також зазначила, що у повідомленні йдеться про те, що у квітні 2016 року співробітники СБУ затримали громадянина, а потім – наділи йому на голову мішок і вивезли в лісосмугу, де били його протягом декількох годин. Факт побиття підтверджують численні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Після цього потерпілого звільнили та доправили до лікарні з побоями. Щоб не поскаржився і не видав їх, правоохоронці погрозами змусили його підписати процесуальні документи, - додала О. Варченко. – Хочу зазначити, що це справа для нас дуже важлива, адже комплексна протидія тортурам – один із базових пріоритетів у роботі Державного бюро розслідувань.

За словами першого заступника голови ДБР, розслідується кримінальне провадження по ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України. Мова йде про перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, які супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів. Тобто, дії, які заподіяли фізичного болю потерпілому або образили його гідність.

Якщо провину співробітників СБУ доведуть у суді, їм загрожує термін 3-8 років позбавлення волі та заборона займати певні посади або здійснювати певну діяльність протягом 3 років.