Баканов визнав, що СБУ має реформуватися і стати сучасною спецслужбою / Фото УНІАН

Голова Служби безпеки України Іван Баканов переконаний, що з огляду на поточні виклики і загрози СБУ недоцільно повністю позбавляти повноважень у сфері боротьби з економічною злочинністю.

Про це Баканов сказав у коментарі УНІАН.

"Питання не в тому, чи ліквідований відділ "К" чи будь-який відділ взагалі у Службі безпеки України. Питання у функціоналі, яке повинне бути в Службі для того, щоб ефективно боротися з тими загрозами, які сучасний світ ставить перед Україною", - заявив Баканов.

Відео дня

У зв'язку з цим він зазначив, що новий законопроект про СБУ, який розробляється, "має передбачити гнучку систему, яка дозволяє президенту України у разі необхідності збільшувати чисельність Служби безпеки України у разі, якщо виникає якась загроза, в тому числі шляхом створення відповідних департаментів".

Читайте такожБаканов анонсував скорочення штату СБУ

"Якщо така загроза відпадає, то він своїм указом ліквідує такий відповідний департамент", - додав Баканов.

За його словами, без повноважень СБУ у сфері боротьби з економічною злочинністю подолати тероризм і торгівлю наркотиками «в принципі неможливо».

Баканова навів приклад, що тероризм - це добре налагоджений бізнес.

"Там мало фанатиків, усі працюють за гроші, тому ви не можете себе позбавити функцій, які дозволяють боротися з тероризмом", - заявив Баканов.

При цьому він додав, що «кошмарити» бізнес не можна за жодних обставин.

Водночас Баканов наголосив, що в останні місяці СБУ своєю діяльністю доводить, що може ефективно виконувати свої завдання і не чинити тиск на підприємців.

При цьому, коментуючи заяву Офісу президента, що відділ "К" буде неминуче ліквідований, Баканов заявив: "Якщо так вважає президент - то буде ліквідований".

"Але ж ми повинні доповідати об'єктивно про стан справ", - додав він.

При цьому голова СБУ зауважив, що спецслужби в інших країнах мають повноваження на боротьбу з економічними злочинами, зокрема у Франції, США і Польщі.

"Тому скажіть, будь-ласка, чому у цих службах ці функції є, і вони задовольняють суспільство, а в нас чому їх не повинно бути?", - зазначив Баканов.

Читайте такожЗеленський провів кадрові зміни в керівництві управлінь СБУ шістьох областей

Водночас він визнав, що СБУ має реформуватися і стати сучасною спецслужбою.

"Але питання відібрати, а що далі? Наприклад, будь-яка реформа може бути в якійсь певній частині помилковою. Ми повинні мати можливість щось змінити, не обов'язково змінюючи при цьому закон", - заявив Баканов.

Крім того, він додав, що існують загрози, які вимагають додаткових ресурсів і переосмислення, зокрема, кіберзагрози і захист об'єктів критичної інфраструктури.

Водночас Баканов наголосив, що реформування СБУ відбудеться у будь-якому варіанті.

Як повідомляв УНІАН, у ЄС наполягають на позбавленні Служби безпеки України повноважень в сфері боротьби з економічною та організованою злочинністю.

Діяльність СБУ має бути обмежена контррозвідкою, контртероризмом і захистом державної безпеки.

16 липня заступник керівника Офісу президента України Руслан Рябошапка заявив про неминучу ліквідацію управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, так званого відділу "К", у структурі СБУ.