Нова CoD викликала ажіотаж / playstation.com

Серія відеоігор Call of Duty може похвалитися історією в майже 20 років, а нові шутери цієї франшизи і сьогодні залишаються ключовими для всього жанру. Проте, реліз нової частини гри наробив набагато більше шуму, ніж очікувалося.

Гравці знайшли в одиночній кампанії «стрілялки про спецназівців» безліч відсилань до реальних конфліктів і реалістичні сцени прифронтового насильства. Російські блогери звинуватили гру в «русофобській пропаганді», а прокремлівські телеканали випустили про гру «викривальні» сюжети.

УНІАН розбирався з витоками та причинами такого резонансу.

Читайте такожForeign Policy: Росія спотворила реальність в Україні й може зробити це в США

Скандали навколо Call of Duty

Ігри Call of Duty не вперше опиняються в епіцентрі скандалів. Так, у 2009 році суперечки розгорілися навколо Call of Duty: Modern Warfare 2.

Одна з місій шутера називалася «Ані слова російською» і була присвячена розстрілу терористами мирних громадян в московському аеропорту. За задумом розробників, гравець – агент під прикриттям, мав брати безпосередню участь у теракті.

Рівень широко обговорювали в профільній пресі і поза її межами. Хоча в офіційній російській версії гри місія була вирізана, вона стала предметом обговорення в Держдумі РФ – депутат ЛДПР Валерій Селезньов звинувачував гру в пропаганді «екстремізму та насильства», закликаючи заборонити її продаж.

Нинішня Call of Duty: Modern Warfare від початку позиціонувалися розробниками як переосмислення і перезапуск успішної підсерії MW. Творці серії – американська студія Activision, оперують злободенними темами ісламського тероризму та загрози нової світової війни.

В нинішніх умовах, коли російські формування можна знайти в багатьох гарячих точках по всьому світу, а відносини між заходом і сходом загострилися до межі, скандал навколо нової Modern Warfare був практично неминучим.

Сюжет Modern Warfare

Сюжет Call of Duty: Modern Warfare витриманий в дусі новинних заголовків останніх років. У вигаданій близькосхідній країні Урзикстан вже багато років йде громадянська війна, в яку втрутилися російські війська. Частина кампанії присвячена також конфлікту у Східній Європі – у вигаданій розробниками країні Кастовія. Провести паралелі з Сирією та Україною зовсім не складно.

Російські підрозділи під керівництвом генерала Баркова вторгаються в Урзикстан під приводом «боротьби з тероризмом». Радикальні ісламісти крадуть у росіян хімічну зброю, за яким полюють і Барков, і західні спецслужби.

Тим часом, в Урзикстане наростає опір російській окупації, повстанців підтримують американці та британці.

Звинувачення Call of Duty в русофобії

Проблеми у шутера почалися ще до релізу. Так, у першому трейлері показали, як близькосхідне поселення постраждало від авіаудару. Волонтери, схожі на добровольців реальної сирійської організації «білі каски», надають допомогу постраждалим.

Реальні «білі каски» збирають інформацію про злочини режиму Асада і його союзників в Сирії (серед них – і Росія). Не дивно, що кремлівські ЗМІ відразу ж почали звинувачувати гру в пропаганді. На цьому тлі російський PS Store відмовився поширювати гру, гравцям з РФ повернули гроші за передзамовлення.

Проте, гра все ще була доступна на ПК і Xbox. Планувалася масштабна рекламна кампанія з просування, однією з її ключових фігур був популярний блогер Ілля Медісон.

Медісон повинен був брати участь в акції CoD Challenge – він запросив передплатників на стрім з проходженням гри. А за півгодини до початку стріму опублікував в Twitter серію постів, де заявив, що не буде піарити цю гру з ідейних міркувань.

«Грати у відверто злочинну гру, де прямим текстом кажуть, що армія нашої країни - це терористи, це треба бути повним виродком», – заявив він.

Реакція Медісона, який раніше не виявляв поваги російській владі і критикував цензуру, поставила користувачів в глухий кут, але при цьому спровокувала серйозний резонанс. Від стріму гри відмовилися ще кілька блогерів. Кампанія CoD Challenge була зірвана, її сайт закрили.

Ряд блогерів виступили з критикою нової Call of Duty – розробників звинувачували в пропаганді і русофобії. Сам Медісон пізніше випустив на гру майже годинний огляд, де грубо критикував її сюжет.

У процес включилися російські телеканали. Сюжети про «пропаганді і русофобію» в Call of Duty випустили «Росія 24» і Рен ТВ.

Російськомовні користувачі водночас обвалили грі рейтинг на платформі Metacritic. При оцінці критиків у 83 бали, оцінка користувачів на даний момент становить 3.4 бала. При цьому профільна преса зустріла гру добре – її хвалять за гідний сюжет, графіку і захоплюючий мультиплеер.

Чим шокує Call of Duty: Modern Warfare

Кампанія Call of Duty сповнена емоційно складних моментів. Розробники раніше неодноразово заявляли, що хочуть показати «сіру мораль» війни, де немає однозначно хороших і поганих людей.

Одна з головних героїнь гри – Фара, засліплена люттю до росіян і вважає їх терористами. Головного антагоніста ігри, генерала Баркова, розробники порівнювали з полковником Курцем з драми «Апокаліпсис сьогодні» Френсіса Форда Копполи.

Російські війська в грі коять у грі шокуючі злочини. Оглядачі часто наводять як приклад сцену, на якій росіяни вішають людей за допомогою будівельного крана на міській площі.

РосЗМІ звинуватили авторів гри в маніпуляції за допомогою місії «Дорога смерті». Так, російські війська там розстрілюють колону військовополонених. В реальності подібний інцидент стався в ході війни в Перській затоці в 1991 році, до нього були причетні американці.

При цьому, неоднозначні вчинки здійснюють не лише антагоністи, але і соратники гравця. Понад те, в MW вперше реалізована можливість робити вибір морального характеру - гра ставить гравця в ситуації, в яких він має робити спірні вчинки.

На додаток до всього, реліз Call of Duty: Modern Warfare 25 жовтня збігся з днем трагедії в Забайкаллі, де російський солдат застрелив вісьмох своїх товаришів по службі.

«Український слід» Call of Duty: Modern Warfare

Після виходу гри користувачі знайшли в мультиплеєрному режимі карту Donetsk Downtown, з характерною архітектурою і стадіоном, схожим на «Донбас-арену».

При цьому ані в мультиплеєрі, ані в одиночній кампанії немає жодних прямих відсилань на реальний конфлікт між українськими військами і бойовиками «ЛНР-ДНР».