Законопроектом також визначається поняття регіонального замовлення у сфері вищої освіти \ фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти (№2299).

Читайте такожВ Україні запустять «індекс цитування» науковців

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 311 народних депутатів із 404, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Один з авторів законопроекту, голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зазначив, що документом "суттєво спрощуються процедури ліцензування у сфері вищої освіти, скасовується ліцензування близько 100 спеціальностей, залишається ліцензування освітньої діяльності на певному рівні вищої освіти".

"Є зміни, пов'язані зі вступом на навчання до закладів вищої освіти. Так, законопроектом передбачене розширення доступу до вищої освіти для мешканців тимчасово окупованих територій, запровадження мотиваційного листа при вступі, збільшення питомої ваги творчих конкурсів... встановлення обов'язковості єдиного вступного іспиту з іноземної мови", - розповів депутат.

Серед іншого, зазначив він, створюються умови для розвитку міждисциплінарних освітніх програм; передбачена відмова від диплому державного зразка; змінюються підходи до надання закладам вищої освіти статусу національного.

Своєю чергою, один з авторів законопроекту, член Комітету з питань освіти Юлія Гришина зауважила, що законопроект спрямований на вирішення комплексу проблем, які накопичилися у сфері вищої освіти.

"Прийняттям цього закону ми проводимо модернізацію вищої освіти і наближуємо її до європейських стандартів. Наша мета - інтегрувати Україну в єдиний освітній простір з західними країнами. Це допоможе нашим студентам та викладачам тісніше співпрацювати з європейськими університетами", - наголосила депутат.

Так, у Законі "Про вищу освіту" прописується, що при прийомі на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра чи бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) враховується і бал за мотиваційний лист.

Законопроектом пропонується встановити, що прийом на основі ступеня бакалавра на навчання для здобуття ступеня магістра здійснюється за результатами вступних випробувань, включаючи єдиний вступний іспит з іноземної мови.

Встановлюється, що документ про вищу освіту (нині - документ про вищу освіту державного зразка) видається закладом вищої освіти тільки за акредитованою відповідно до цього закону освітньою програмою. У документі про вищу освіту зазначається найменування органу акредитації, а в додатку до документу про вищу освіту - інформація про видані ним відповідні акредитаційні сертифікати, рішення.

Назва розділу закону "Про вищу освіту" "Стандарти освітньої діяльності" змінюється на "Ліцензійні умови, галузі знань та спеціальності". У ньому, зокрема, прописується, що ліцензійні умови провадження освітньої діяльності встановлюють вичерпний перелік вимог, обов’язкових для виконання закладом вищої освіти або науковою установою, та вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності визначають, зокрема, кадрові вимоги щодо працівників, які мають визначену освітню та/або професійну кваліфікацію; технологічні вимоги щодо наявності певної матеріально-технічної бази разом з даними, що дають можливість її ідентифікувати.

Перелік галузей знань та спеціальностей розробляється на основі Міжнародної стандартної класифікації освіти і затверджується Кабінетом міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Законопроектом також визначається поняття регіонального замовлення у сфері вищої освіти, яке є засобом задоволення потреб економіки держави, регіону та суспільства у кваліфікованих кадрах, забезпечення конституційного права громадян на вищу освіту шляхом укладання регіональним замовником (Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями) з закладом вищої освіти регіонального контракту на підготовку фахівців з вищою освітою.