Журналісти викрили земельну схему, в якій використовують ветеранів / фото УНІАН

В Україні діє схема з приватизації землі від імені українських військових – учасників війни на Донбасі. Приватизовану землю швидко розпродають від імені «доверених осіб», поки її юридичні власники навіть не здогадуються про це.

Читайте такожМаже 60% українців виступають проти продажу землі – опитування 

Про це йдеться в сюжеті програми «Гроші». Мова йде, зокрема, про землю у селі Велика Вільшанка Васильківського району Києва. Земля в цьому районі коштує недешево.

Відео дня

Сільска голова Великовільшанської ради Світлана Гайдаєнко розповіла журналістам про появу земельних витягів щодо 22 осіб – людей з Миколаївської, Херсонської областей. Ці люди отримали по 2 гектари землі.

Документи свідчать – 22 людини лише за 2 місяці (з серпня по вересень) приватизували майже 50 гектарів землі. Рішення про видачу землі ухвалював Київський геокадастр. Усі дозволи на приватизацію ділянок видала вже колишня начальниця управління Людмила Приходько. Дуже скоро усі ці ділянки були продані.

Журналісти дізнались, кому пощастило отримати землю під Києвом, а потім одразу ж вдало її продати. Для цього вони поїхали в Миколаївську область, в село Петрівка. Виявилось, що чоловік, якого шукала знімальна група – військовий, і вже майже рік знаходиться на Донбасі.

Жінка військового розповідає – за три роки служби бійцю досі не дали бодай кілька соток у рідному селі. В Київську область родина не зверталась.

Аналогічна ситуация спостерігається і за іншими адресами землевласників – мова йде про військових, які нічого не знають про те, що стали власниками коштовної землі під Києвом.

Деякі бійці пригадують – півтора року тому хтось зі знайомих пропонував допомогу в оформленні землі. Мовляв, документи зроблять, якщо боєць погодиться здати землю в оренду на рік. Договір про оренду навіть підписували у нотаріуса. За це бійям дали певні гроші (200-300 доларів) – за «оренду» тоді ще примарної земельної ділянки.

Адвокат Віктор Кобилянський пояснює – учасників війни часто всліпу використовують у земельних схемах – їм дають невеличку суму, і вважають, що ті мають бути задоволені. Бійці натомість підписують довіреність, і від їх імені діє вже інша особа.

В даному випадку цією особою виявився столичний посадовець – головний спеціаліст інституту земельних відносин Віктор Ключинський. Саме він, за документами, розпорядився усією землею бійців. Втім, на камеру він це заперечує.

З кожну ділянку проданої землі посадовець отримав майже 93 тисячі гривень. Журналісти сподіваються, що документами зацікавляться правоохоронці.

Загалом по Україні на учасників війни сукупно було оформлено понад 100 тисяч га землі. Майже усі вони поповнили земельні ділянки різних агрокомпаній. Скільки бійців продали свої ділянки самостійно, а хто став жертвою «схеми» – вкрай важко.

Адвокати радять героям сюжету вимагати від повірителя усю суму, отриману від продажу земельних ділянок.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада схвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.