Відбувся великий обмін полоненими між Україною та підконтрольними Росії бойовиками. Це другий великий обмін між Україною та Росією за 2019 рік.

Перший відбувся 7 вересня за схемою "35 на 35".

Читайте такожМакрон і Меркель прокоментували обмін полоненими на Донбасі

Тоді на Батьківщину повернулися 24 військовополонені моряки, які були захоплені біля Керченської протоки, та 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Артур Панов, Євген Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович та Олег Сенцов.

Про цей обмін 9 грудня домовилися президенти України Володимир Зеленський і Росії Володимир Путін на нормандському саміті у Парижі. Реально він розпочався близько 11 ранку 29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" поблизу Горлівки.

В рамках обміну між Україною і бойовиками "Л/ДНР" з полону звільнені 12 військовослужбовців і 64 цивільних.

Військові, що перебували у полоні:

Воскобойник Володимир – військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади. Зник безвісти 24 травня 2018 року. Через 4 доби з’ясувалося, що він потрапив у полон поблизу Докучаєвська (точних даних про обставини немає досі). До полону прослужив на передовій 8 місяців.

Геймур Олександр – старший солдат, потрапив у полон 22 травня. Один із восьми військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово окуповану територію, де були затримані бойовиками. Нагороджений відзнакою Міністерства оборони України "Знак пошани".

Глондар Сергій – військовий. Проживав у Кіровоградській області. У лютому 2015 року був захоплений у полон під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні. У 2014 році нагороджений відзнакою Міноборони України "За зразкову службу".

Дєєв Іван – військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Нагороджений орденом "За мужність" 3 ступеня.

Дуванов Кім – військовий. Командир 1-го зенітно-ракетного відділення зенітно-ракетного взводу мотопіхотного батальйону. У травні він та ще 7 військовослужбовців Збройних сил України були захоплені бойовиками поблизу населеного пункту Оленівка.

Жемелінський Василь – військовий. Проживав у Кіровоградській області. Оператор відділення засекреченого зв'язку 34-го батальйону 57-ї бригади. В лютому 2018 року був захоплений у полон у Донецькій області. Обставини уточнюються.

Євтушок Юрій – військовослужбовець 14-ї окремої механізованої бригади. Потрапив у полон у травні 2018 року під час висування до передового спостережного посту.

Іванчук Сергій – військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення, капітан. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. За особисту мужність і героїзм у 2014 році був нагороджений орденами Богдана Хмельницького 3 та 2 ступенів.

Коріньков Олександр – військовий. Проживав у Кропивницькому. У лютому 2015 року був захоплений під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні в Донецькій області. Олександр разом із Сергієм Глондарем виводили колони українських військових з Дебальцевого й потрапили у ворожу засідку.

Пантюшенко Богдан – військовий. Потрапив у полон 18 січня 2015 року під час виконання бойового завдання у селищі Спартак поблизу Донецького аеропорту.

Пундор Борис – військовий. Потрапив у полон 22 травня 2019 року. Старший солдат. Один із 8 військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили в полон.

Фурсов Роман – військовослужбовець 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади. Потрапив у полон 23 листопада 2017 року. Вважався таким, що загинув у бою 23 листопада в районі села Кримське (Новоайдарський район Луганської області). Пізніше стало відомо, що він насправді перебуває у полоні.

Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 людину. Однак 14 з них відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.

Також п'ятьох екс-"беркутівців" передали бойовикам в рамках обміну, незважаючи на протести активістів.

У аеропорту Бориспіль полонених зустрічали родичі, журналісти та офіційні особи на чолі з президентом України. Після довгої розлуки рідні не стримували емоцій.

Як раніше повідомляв УНІАН, український режисер та колишній бранець Кремля Олег Сенцов привітав звільнених під час обміну на Донбасі українців із поверненням додому.