Нацрада оштрафувала телеканал / фото УНІАН

До телекомпанії «Максі-ТВ» застосовано санкції «оголошення попередження» та «стягнення штрафу» в сумі понад 100 тис. грн за заклики до повалення конституційного ладу і розпалювання ворожнечі.

Як повідомляє прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, відповідне рішення винесено на сьогоднішньому засіданні регулятора на підставі результатів позапланової виїзної перевірки ТОВ «Наша Прага», м. Київ (логотип «Максі-ТВ»).

Читайте такожНацрада перевірить Newsone через слова про "повсталий Донбас" і іншу пропаганду РФ в ефірі

Відео дня

«За результатами моніторингу супутникового мовлення «Максі-ТВ» за 5 жовтня 2019 року зафіксовано трансляцію передачі «Гордон», гостем якої був Микола Азаров, і в якій звучали твердження і висловлювання, що мають ознаки порушення вимог частини першої статті 28 закону «Про інформацію»; абзаців третього, четвертого та дев’ятого частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», - йдеться у повідомленні.

З огляду на це регулятор 17 жовтня призначив позапланову виїзну перевірку мовника.

Зазначається, що під час перевірки було підтверджено факт порушення норм чинного законодавства, адже гість програми у своїх висловлюваннях про події Революції гідності, збройної агресії на сході держави й анексії Криму неодноразово використовував формулювання, які є спробою фальсифікувати історичні події, підмінити поняття, які визначені у нормативно-правових актах.

«Формулювання, озвучені Миколою Азаровим, є поширенням необ’єктивної інформації, яка піддає сумніву легітимність органів державної влади України, містять відверте неаргументоване звинувачення представників влади в діях, які переслідуються законом, а саме: у бандитизмі, мародерстві та злочинах, що нав’язує глядачам ставлення до представників влади як до вже визнаних злочинців. У сукупності ці висловлювання сприймаються як заклик до повалення конституційного ладу, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи людини», - наголосили у Нацраді.

Крім того підкреслюється, що висловлювання Азарова містили необ’єктивну інформацію щодо послідовності подій під час збройної агресії Російської Федерації і є прямим продовженням лінії російської пропаганди.

«Застосовуючи методи маніпулювання свідомістю та впливу на людську психіку гість студії закликав до агресивної поведінки, спрямованої проти чинної влади», - додали в прес-службі.

При цьому у Нацраді зауважують, що аналіз передачі не фіксує жодного випадку спроб ведучого змінити риторику гостя студії, зупинити чи перешкодити висловлюванням. Передача містила лише одну точку зору з питань, які мають вагоме значення для національної безпеки України, а це є порушенням редакційної політики щодо поширення об’єктивної інформації.

«Трансляція відповідної передачі свідчить про наявність в ефірі закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті і є підставою для застосування санкції «стягнення штрафу» згідно з частиною восьмою статті 72 закону України «Про телебачення і радіомовлення», - констатує регулятор.

Він зобов’язав ТОВ «Наша Прага» упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства. У разі невиконання цього рішення Національна рада може застосувати до ліцензіата санкції, передбачені відповідними законами.