Держархіви в Україні переповнені / Фото: УНІАН

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов заявив про проблему з вільними приміщеннями для зберігання державних документів.

Читайте такожСлужба зовнішньої розвідки розсекретила майже 350 матеріалів про УНР

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час публічного звіту про роботу служби за 2019 рік.

Відео дня

«Архіви завжди починаються з комплектування, зі створення, накопичення інформації. Ми бачимо падіння темпів комплектування архівів. І це пов’язано, в першу чергу, з слабкою матеріально-технічною базою, з відсутністю необхідних приміщень в цілій низці архівів. Тобто ми б і раді були прийняти документи на державне зберігання, але не завжди можемо це забезпечити, тому що нема куди їх приймати. Більшість архівів на 90 і більше відсотків своїх площ і сховищ є укомплектованими. І це є одна з комплексних проблем, яку ми маємо вирішувати», - зазначив Хромов.

Згідно зі статистичними даними, які він оприлюднив, у 2019 році цифри по формуванню та комплектуванню Національного архівного фонду зменшились на 2% (відповідно зниження по формуванню - з 36,5 тис. до 35,8 тис., та по комплектуванню - з 30,3 тис. до 29,8 тис).

Разом з тим, він підкреслив, що процес комплектування центральних архівів йде.

«Це Центральний державний архів вищих органів влади і управління України, державні архіви Полтавської і Київської областей, які найбільше прийняли управлінської документації», - повідомив Хромов.

Читайте такожВатикан відкриє секретні архіви часів Другої світової війни

Він додав, що окрім управлінської документації здійснюється комплектування архівів документами особового походження: «Тут лідерами є Центральний архів-музей літератури і мистецтв України, Центральний державний архів зарубіжної україніки, Державний архів Одеської області - із регіональних, які найбільше прийняли документів особового походження».

За його словами, національний архів здійснює зберігання також аудіовізуальної інформації.

«Тут драйверами є Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного, державні архіви Хмельницької, Одеської, Полтавської, Черкаської областей і окремі відділи райдержадміністрацій», - уточнив Хромов.

За даними голови Державної архівної служби України, станом на сьогодні весь національний архівний фонд складає 81,4 млн одиниць зберігання.

«Це документи, які відповідно до законодавства, мають зберігатися вічно. Тобто постійно. І ми як архівна служба і установи архівні, які в нашому підпорядкуванні, мають зробити все, щоб передати цей накопичений масив інформації нашим нащадкам», - сказав Хромов.

Довідка УНІАН. Анатолій Хромов обіймає посаду голови Державної архівної служби України з 3 грудня 2019 року.