Фото УНІАН, Олександр Синиця

Справу про зникнення з "Приватбанку" 5 млрд грн готівки напередодні Нового року, в чому Бюро економічної безпеки звинувачують тодішнього власника банківської установи, та у правоохоронців немає шансів виграти. Адже проти них будуть логіка та арифметика.

Таку думку на власній сторінці у соцмережі висловив політичний експерт Олексій Голобуцький. За його словами, занадто багато протиріч спливе під час судового слухання.

Перше з них – твердження слідства про зникнення 5 млрд грн, котрих не було в касі "Приватбанку", а їх наявність була нібито "імітована". І це дуже дивує експерта, що зазначає, що це відбувалося 31 грудня 2013 року коли був річний звіт, і усе рахували дуже ретельно. Так, згідно із ним 31 грудня готівки у "Приватбанку" було 7,3 млрд грн і от слідство вважає, що купа людей що робили звіт, не побачили відсутності 5 млрд грн, або 68% їхньої фізичної наявності.

Відео дня

"А відповідні органи точно не отримували ніяких сигналів ані 31 грудня 2013, ані в січні 2014-го, ані будь-коли потім аж дотепер – "рятуйте, десь ділось понад 12 тон готівки, все пропало, банк банкрутує!" - іронізує експерт, говорячи про неможливі обсяги "пропажі".

Звичайно ж, каже експерт, можна сказати, що ця готівка була прихована, але як. Перше що приходить на думку – це банкомати, котрих у "Приватбанка" тоді було 8000 одиниць. Але як каже експерт для всіх банкоматів треба близько 4 млрд грн на день. До того ж, ті 2,3 млрд грн що начебто лишилися (5 млрд грн що "зникли" відняти від 7,3 млрд грн. котрі були за звітом в касі) змогли б лише наполовину вдовольнити потреби українців в готівці.

"Надворі переддень Нового року, свято – народ масово знімає готівку, щоб закупитись продуктами, подарунками, запастись грішми "на після свят". Плюс вирує Майдан. І частина громадян знімає готівку з карток ще й щоб запастись готівкою, продуктами тривалого зберігання "а раптом що" і всіляким, що треба для підтримки майданівців. Я пам’ятаю, що вулиці перекривалось. Відділення "тимчасово припиняли роботу", закривались раніше чи відкривались пізніше. Таке було. А от масової паніки "в банкоматах "Привату" "нема готівки" не було. Не згадаю такого", - говорить про те, що готівки було достатньо, а отже не могло бути зникнення 68% заявлених об’ємів.

Тобто, як резюмує експерт, відсутності величезної частки банківської готівки не помітили клієнти, ЗМІ, аудитори, не повідомив банк, проте БЕБ заявив, що це було – і суд прийняв це як основу для обвинувачень.

"Ну от серйозно: відповідні органи за всі ті шалені кошти, на які їх утримує держава з наших податків і цільової допомоги партнерів не напружились знайти нормальні, бодай реальні приводи для пред’явлення обвинувачень Коломойському? Ну ж очевидно, що і це обвинувачення розсиплеться. І Коломойський таки виявиться "абсолютно чистою перед законом людиною" - чи майже чистою", - дивується Олексій Голобуцький.

Втім, не це є головним, наголошує експерт. Адже як виглядатиме суд, прокурори – то неважливо, а от як виглядатиме держава і ми всі в очах союзників?

"Які зараз якраз мають дуже серйозні сумніви, чи нам можна довіряти фінансову допомогу, коли в нас невідомо що робиться з прозорістю використання грошей і з судовими інструментами контролю за неналежним використанням допомоги", - попереджає про небезпеку лишитися без критично важливої підтримки партнерів Олексій Голобуцький.