Европейский Суд по Правам Человека / Wikipedia

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідне рішення ЄСПЛ оприлюднив сьогодні.

У рішенні, зокрема, зазначається, що скарга на дії Росії та України була направлена до суду Денисом Половинком та ще трьома заявниками, але потім була зупинена самим заявником.

Читайте такожЄвропейський суд відхилив позови трьох жителів зони АТО до України і РФ щодо зруйнованого житла

Відео дня

Скарга, зокрема, була пов’язана з викраденням у ході подій на сході України родичів заявників. «В ході подій на сході України родичі заявників були викрадені у різні дні. Пізніше заявники дізналися, що їхні родичі знаходилися у полоні сепаратистських сил і були потім звільнені в період з липня 2014 року по листопад 2015 року. Заявники скаржилися, відповідно до статей 3, 4, 5 і 13 Конвенції, що їхні родичі були викрадені і незаконно утримувалися в полоні сепаратистами, з ними жорстоко поводилися і їх змушували працювати. Вони також скаржилися на відсутність ефективних національних засобів правового захисту», - роз’яснив ЄСПЛ зміст скарги.

Суд також повідомив, що адвокат заявника 18 листопада 2015 року у листі повідомив, що заявники не мають наміру продовжувати розгляд заяви у ЄСПЛ.

«Перед тим, як припинити розгляд справи, Суд повинен також розглянути питання, чи є які-небудь обставини, які стосуються дотримання прав людини, як це визначено в Конвенції та протоколів до неї, що вимагають продовження розгляду справи. Це також включає в себе випадки, коли заявник бажає відкликати свою заяву. Існують такі обставини, коли подальший розгляд заяви буде сприяти з'ясуванню, збереженню і розвитку стандартів захисту прав людини відповідно до Конвенції», - роз’яснив Суд.

У випадку заяви Половинка Суд зазначив, що родичі були звільнені з полону. «Крім того, він відзначає, що заявники прямо заявили, що більше не хочуть продовжувати розгляд цієї заяви. Суд також зазначає, що на даний час на розгляді Суду знаходиться ряд справ з аналогічними фактами. Таким чином, Суд матиме можливість визначити правові питання, пов'язані з цими випадками. Суд вважає, що подальший розгляд цієї заяви не є виправданим, і вирішив виключити заяву з реєстру справ», - констатував ЄСПЛ.