Київською транспортною прокуратурою розслідуються кримінальні справи, порушені Генеральною прокуратурою України та прокуратурою міста Києва за фактами використання службовими особами ряду державних установ свого службового становища в інтересах третіх осіб під час видачі дозвільних документів, які зумовили використання гідротехнічних споруд набережної річки Дніпро в межах міста Києва для швартування стоянкових несамохідних суден та перевищення своїх повноважень службовими особами окремих підприємницьких структур, які використовують гідротехнічні споруди з порушенням законодавства.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

У ході розслідування кримінальних справ отримані висновки технічної експертизи та свідчення фахівців, що брали участь у проектуванні гідротехнічних споруд у Києві у 1963 та 1983 роках, згідно з якими міська гранітна набережна за своїм функціональним призначенням є виключно берегоукріплювальною спорудою і не пристосована для відстою плавзасобів. Критичні навантаження, зокрема вітрові, можуть привести до руйнування кріплень швартових устроїв, самої гідроспоруди, що призведе до некерованості плавзасобів і загрози життю людей.

Відео дня

В повідомленні прокуратури зазначається, що заступником Генерального прокурора України – прокурором міста Києва у червні п.р. за результатами проведених перевірок внесено подання міністру транспорту та зв’язку України про усунення порушень Закону України «Про транспорт» та іншого законодавства з безпеки судноплавства, в якому зокрема поставлені питання перегляду попередніх висновків державних контролюючих служб щодо можливості використання гідротехнічних споруд.

Слідчим Київської транспортної прокуратури окремі плавзасоби, в т.ч. дебаркадер, на якому розміщено ресторан «Муракамі», визнано речовим доказом у кримінальній справі і 8 липня ц.р. згаданий плавзасіб оглянуто і скеровано у безпечне місце та передано на зберігання власнику, інформує прес-служба столичної прокуратури.

Відшвартування дебаркадера, за її поясненням, зумовлено "необхідністю створення умов для проведення слідчих дій за участі фахівців на місці попередньої стоянки”.

Довідка УНІАН. 8 липня в окремих ЗМІ було розповсюджено інформацію, що правоохоронні органи без пояснень демонтували кріплення ресторану на Дніпрі "Муракамі", що знаходиться на вул. Набережно-Хрещатицькій та відбуксирували його у напрямку Контрактової площі. Пізніше стало відомо, що дебаркадер знаходиться на причалі біля Рибальського острова. Працівники та власники ресторанів, що розташовані поряд з “Муракамі” на Набережній висловили занепокоєння з приводу подальшої роботи їхніх закладів.