Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлют ЧАВУШОГЛУ вважає рішення сімферопольської влади виділити землю мусульманам для будівництва головної мечеті Криму сприяючим зміцненню відносин між етнічними і релігійними громадами регіону.

М.ЧАВУШОГЛУ висловив подяку голові Ради міністрів Криму Василю ДЖАРТИ за особисту участь у вирішенні питання з виділення землі для будівництво соборної мечеті, повідомили УНІАН у прес-службі кримського уряду.

«Я був радий дізнатися про те, що Сімферопольська міська рада затвердила виділення землі мусульманському співтовариству Криму для будівництва соборної мечеті», - говориться в листі голови ПАРЕ.

Відео дня

«Це рішення є ще одним кроком до поглиблення взаєморозуміння і зміцнення дружніх відносин між різними етнічними і релігійними громадами, що проживають в Криму», - переконаний М.ЧАВУШОГЛУ.

Сімферопольська міськрада в 2004 році узгодив Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК) місце розташування ділянки в 2,7 га на вулиці Ялтинській, 22, і видав дозвіл на розробку документації з відведення землі в оренду, проте пізніше відмовив в землевідведенні. Депутати в 2008 році рекомендували мусульманам будувати мечеть на 2,7 га по вулиці Луговій, 6, і надали статус лісопаркової зони земельній ділянці по вулиці Ялтинській, пояснюючи відмову виділити там землю її розташуванням в охоронній зоні водосховища.

Вищий господарський суд України в січні 2011 року підтвердив право мусульман будувати мечеть на Ялтинській.

Міськрада Сімферополя на сесії 15 лютого після заклику В.ДЖАРТИ дозволила ДУМК розробляти проект землеустрою з відведення під мечеть 2,7 га на Ялтинській, а 2 березня виділила ділянку в постійне користування.

В.ДЖАРТИ, муфтий мусульман Криму Хаджі Еміралі АБЛАЄВ і лідер кримськотатарського меджлісу Мустафа ДЖЕМІЛЄВ 3 березня заклали на місці будівництва мечеті перший камінь і капсулу з посланням до нащадків.

Будівництво Джума Джамі коштуватиме, за попередніми оцінками меджлісу, 8-9 млн. доларів. Мечеть планується побудувати за рахунок пожертвувань кримських мусульман і допомоги кримськотатарської діаспори в Туреччині.