Єврокомісія наполягатиме, щоб український уряд скасував квоти на експорт зерна, оскільки це суперечить правилам СОТ.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, про це на прес-конференції заявив керівник торгово-економічного відділу представництва Єврокомісії в Україні Луїс Мануель ПОРТЕРО-САНЧЕС.

Він зазначив, що сторони вже домовилися про збільшення у жовтні квот українського збіжжя для експортерів. За словами Л.М.ПОРТЕРО-САНЧЕСА, квотування експорту зерна – це радикальний метод, який можна застосовувати лише у виняткових ситуаціях. При цьому він зауважив, що це чітко прописано у вимогах СОТ.

Відео дня

За його словами, Єврокомісія розуміє проблеми України, пов’язані з цьогорічними погодними умовами та неврожаєм зернових. Тому як альтернативу, додав Л.М.ПОРТЕРО-САНЧЕС, на майбутнє українському уряду пропонують скористатися європейською системою розгорнутого аналізу та прогнозування «Марс», яка ефективно застосовується в сільському господарстві країн ЄС. «В аграрному секторі потрібне чітке прогнозування та стратегія на майбутнє. Це надзвичайно важливо для фермерів, трейдерів та операторів, які працюють на цьому ринку», - підкреслив Л.М.ПОРТЕРО-САНЧЕС. Він додав, що за допомогою системи «Марс», яка запрацює в Україні вже за кілька місяців, можна робити супутникові спостереження метеоситуації та точний моніторинг якості ґрунтів.