Делегати першої сесії Курултаю (національного з`їзду) кримськотатарського народу V скликання більшістю голосів обрали Мустафу ДЖЕМІЛЬОВА головою Меджлісу.

Як передає кореспондент УНІАН, чи залишиться М.ДЖЕМІЛЬОВ на посаді керівника Меджлісу – було однією з головних інтриг нинішнього Курултаю.

У суботу ситуація прояснилася – в Сімферополі відбулися вибори голови Меджлісу. У бюлетень для таємного голосування були включені три кандидатури – М.ДЖЕМІЛЬОВ і два його заступники Рефат ЧУБАРОВ (перший заступник керівника Меджлісу) і Ремзі ІЛЬЯСОВ.

Відео дня

Як повідомив представник Рахункової комісії, делегатам Курултаю було роздано 241 бюлетенів. При розкритті урни там виявився 241 бюлетень, з них не дійсними визнано – 6.

За результатами таємного голосування, за М.ДЖЕМІЛЬОВА віддали 193 голоси, за Р.ЧУБАРОВА проголосував 31 делегат, за Р.ІЛЬЯСОВА – 11 делегатів.

Після оголошення результатів голосування, більшість делегатів Курултаю стоячи, аплодисментами вітали переобрання М.ДЖЕМІЛЬОВА главою Меджлісу.

Водночас, як повідомив журналістом перед голосуванням сам М.ДЖЕМІЛЬОВ, главою Меджлісу він пропрацює до літа. Орієнтовно влітку кримські татари знову зберуться на Курултай, щоб обрати нового керівника.

Це пов`язано з тим, що М.ДЖЕМІЛЬОВ залишається непохитним – і хоче залишити посаду голови Меджлісу, мотивуючи тим, що обіймає її вже 16 років, має бути спадкоємність, а також тим, що йому важко суміщати керівництво Меджлісом і роботу у Верховній Раді України (М.ДЖЕМІЛЬОВ - народний депутат України, фракція блоку "Наша Україна - Народна Самооборона").

Як заявив журналістам Р.ЧУБАРОВ, Курултай в буквальному розумінні слова умовив М.ДЖЕМІЛЬОВА ще якийсь час пропрацювати на посаді голови Меджлісу. «Бажання М.ДЖЕМІЛЬОВА (піти з посади – УНІАН) було сильним, але Курултай йому цього не дозволив», - сказав перший заступник голови Меджлісу.

Він зазначив, що перебування М.ДЖЕМІЛЬОВА ще якийсь час на посаді керівника Меджлісу потрібно, перш за все, для проведення низки реформ в роботі місцевих органів самоврядування. Р.ЧУБАРОВ заявив, що без харизми М.ДЖЕМІЛЬОВА буде скрутно провести ці реформи. «Харизма М.ДЖЕМІЛЬОВА нам потрібна для того, щоб протистояти тим, хто не хоче цих змін», - зазначив Р.ЧУБАРОВ.

Як повідомляв УНІАН, 7-9 грудня в Сімферополі відбувається перша сесія Курултаю V скликання.

Курултай є традиційним інститутом вищої державної влади у тюркських народів. На ньому розв`язуються найважливіші питання, що стосуються життя народу.

У 1917 році кримські татари провели перший Курултай. На ньому розглядалися питання державного ладу Криму, взаємовідносини кримських татар з іншими національностями на півострові, політика національного уряду, а також вироблялися закони, що визначають різні сфери суспільного життя кримських татар. Зокрема, Курултай оприлюднив першу кримськотатарську Конституцію - "Кримськотатарські основні закони”.