газ / Фото : НАК «Нафтогаз Украины»

Президент Віктор Янукович оголосив: у найближчих планах – збільшити власний видобуток до 24-х мільярдів кубометрів на рік. Прем’єр Микола Азаров заявив, що працюватимемо у трьох напрямках: енергоефективність, диверсифікація поставок і нарощення власного видобутку, пише ТВі.

Розмови про розірвання "газових" відносин між Україною і Росією вітчизняні фахівці енергоринку називають політичним блефом. Російські колеги з ними солідарні. Наша країна без російського газу, як і північна сусідка без вітчизняної труби, – нікуди.

На тему: У 2013 році Україна скоротила імпорт і споживання газу, збільшила експорт електроенергії

Відео дня

На рік Україні потрібно близько 60 мільярдів кубометрів газу. Цьогоріч наші підприємства наростили видобуток на третину. До кінця року власного блакитного палива матимемо близько двадцяти одного мільярда. У перспективі можна збільшити видобуток на шельфі Чорного моря в декілька разів. Проте на це піде до десяти років.

Є ще один варіант зменшити залежність від Росії: йдеться про проекти, пов'язані зі сланцевим газом. Зокрема, наприкінці минулого тижня Кабмін парафував тристоронню декларацію про участь України у проекті Адріатичного газового коридору.

Робочий LNG термінал плюс власний видобуток – уже набирається 40 мільярдів кубів. Решту, двадцять, за планами вітчизняних чиновників, можна перекрити за рахунок диверсифікації поставок. Цьогоріч вітчизняні підприємства уже отримують газ реверсом із Польщі й Угорщини. До кінця 2013 року з цих європейських країн сукупно отримаємо трохи більш ніж два мільярди кубів. Потенційно можемо до семи. Та економічний ефект від цього буде незначним. Реверсний газ у підсумку виявився не набагато дешевшим за той, що ми качаємо з Росії.

Знизити залежність від Росії чиновники сподіваються й за рахунок енергоефективності. Щоправда, тут сподіватися на разючі зміни не варто. Якщо буде розроблено загальнодержавну програму, протягом року заощаджувати зможемо до 5% газу. Тож відмовитися від російського газу, принаймні в найближчі роки, Україна не матиме змоги.

В українсько-російських газових відносинах імовірне підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом крапки не поставить, упевнені експерти. Контракт сторони виконуватимуть і надалі. І надалі вимагати його перегляду, відповідно, й зниження ціни, Україні ніхто не заборонить.