В Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років / president.gov.ua

Перемогу у Другій світовій війні ніхто не може приватизувати, а українці не повинні дарувати подвиги українських героїв.

Про це президент Володимир Зеленський розповів у своєму зверненні до громадян до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Читайте такожЗеленський вшанував пам’ять воїнів Другої світової на Закарпатті (фото)

Відео дня

Він зауважив, що українці, пам’ятаючи усі жахи періоду Другої світової, «не роблять зміни культу», та не влаштовують «помпезний конкурс танців на кістках».

«Понад 7 мільйонів українців у складі антигітлерівської коаліції протидіяли нацизму як на рідній землі, так і на різних континентах планети. Без сумніву, людський подвиг не має паспорта, але внесок українців у перемогу над нацизмом – величезний», – додав президент.

Зеленський наголосив, що «сьогодні ніхто не може приватизувати перемогу, говорити, що вона могла статися і без українців. Ми не повинні цього забувати, соромитися і дарувати комусь подвиги українських героїв».

«75 років тому ми здобули перемогу над нацизмом, знадобилося ще 46 років, щоб ми здобули незалежну Україну. І сьогодні вже шостий рік поспіль ми її захищаємо», – заявив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, в Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

За даними Інституту національної пам’яті, Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939-1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8-10 мільйонів осіб.

9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін "Велика Вітчизняна війна" використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Водночас при вшануванні пам'яті полеглих у роки Другої світової війни скасовано використання радянської символіки. Замість цього офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, що відзначається 8 травня, є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ святкування пам'ятних днів Другої світової війни.