Через відсутність законодавчого врегулювання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і зупинення призначення нових суддів, страждає бізнес, який не може в розумні строки отримати доступ до правосуддя.

Про це сказав керуючий партнер юридичної фірми GOLAW, адвокат Валентин Гвоздій під час презентації висновків дослідження EBA - Судового індексу-2020.

Він пояснив, що ВККС не може приступити до роботи вже 1,5 роки, а оскільки без участі комісії неможливо призначати нових суддів, як результат – це призводить до кадрового голоду в судовій системі, збільшення навантаження на суддів і затягування судових процесів.

Відео дня

«Ми не хочемо, щоб справи розглядали помічники судді. Ми хочемо, щоб справи розглядали кваліфіковані судді, які пройшли відповідну підготовку. А ці судді просто фізично не встигають якісно розглядати справи. Їхню кількість треба збільшувати в два-три рази», - зазначив Валентин Гвоздій.

В цьому ж контексті він згадав законодавчі ініціативи стосовно докорінного реформування Вищої ради правосуддя. Наразі це єдиний орган суддівського врядування, який може застосовувати дисциплінарні стягнення аж до звільнення суддів.

«На думку адвокатської спільноти, діяльність Вищої ради правосуддя на сьогодні є дуже ефективною. Це є дійсно ефективний орган, і я вважаю, що його потрібно підтримати, а не створювати інституційний стрес… Якщо в нас не буде жорстокого але чесного дисциплінарного органу – то на порядок годі сподіватись», - підкреслив Валентин Гвоздій.

Бізнес очікує швидкого законодавчого врегулювання застосування сервісів електронного суду в процесуальних кодексах. Згідно дослідження EBA і GOLAW, 69% представників бізнесу вважають, що реалізація проекту «Електронний суд» покращить доступ сторін до суду та збільшить рівень довіри до судової системи.