Експерт зазначив, що президент може звільнити тих, кого він закликав / фото УНІАН

Експерт Центру оборонних стратегій, полковник запасу Віктор Кевлюк вказав, що процедура проведення демобілізації в українському законодавстві не розкрита. Законопроект уряду вказує тільки підстави для звільнення з військової служби.

"Десь у 2010 році це питання розглядалося на військово-стратегічній грі Генерального штабу. Це завдання вирішувалося дуже важко, це був свого роду інтелектуальний глухий кут", – зазначив експерт в інтерв'ю виданню "Ліга".

При цьому він нагадав, що є різні категорії військовослужбовців, які виконують один і той же обов'язок.

Відео дня

"Є призвані до лав ЗСУ указом президента про загальну мобілізацію. Призов оформлявся ТЦК. До цього в ЗСУ були солдати строкової служби, призвані взагалі на інший вид військової служби. Є ті, хто проходить службу за контрактом. Плюс резервісти, вони в інших правових відносинах з Міністерством оборони. Є ще військова служба офіцерського складу за призовом", - пояснив Кевлюк.

За його словами, президент може звільнити тих, кого він закликав, але тих, кого він не закликав, а хто, наприклад, має контракт з Міністерством оборони, звільняти у глави держави немає підстав.

Також він вказав, що за період війни сили оборони отримали чимало унікальних фахівців, втрата яких дуже небажана для війська, тому Генеральний штаб повинен виконати велику роботу і запропонувати якісь рішення.

"Нам потрібно мати три склади ЗСУ. Один - відпочиває, інший – готується, третій – воює. Це - суперскладно. Але втратити класних фахівців з досвідом і знаннями ми не можемо собі дозволити. Не давати військам відпочинку – теж неможливо", - підсумував Кевлюк.

Демобілізація в Україні - заява Залужного

26 грудня 2023 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що з Міністерством оборони домовлено провести демобілізацію через 36 місяців за певних умов.  

Ось тільки закон, який був містив б подібну норму, не прийнятий досі.

Вас також можуть зацікавити новини: