Україна має намір провести деокупацію Криму / УНІАН

Міністерство закордонних справ України має стратегію деокупації Криму, сьогодні це внутрішній і непублічний інструмент, який не охоплює всі напрямки державної політики, але визначає принципи роботи платформи з повернення півострова.

Про це розповіла заступник голови МЗС Еміне Джеппар в інтерв'ю LB.ua.

За її словами, документ повинен задати багаторівневу рамку, яка буде тримати тему Криму на різних рівнях.

Відео дня

"Найвищий політичний рівень на себе візьме саміт, організацію якого ініціюватиме Україна. Він буде проходити щорічно, ми пропонуємо його проведення в символічний для України день - 26 лютого - день опору Криму російській окупації", - сказала Джеппар.

Вона додала, що другий рівень буде проводитися по лінії міністрів закордонних справ і міністрів оборони.

"Чому оборони, тому що ми будемо робити акцент на тому, говорячи про окупацію Криму, мова йде не тільки про систематичне порушення прав людини, про яке ми не будемо забувати, але і про мілітаризацію півострова і загрозу безпеці не тільки України, але і всього регіону . Ми бачимо апетити Російської Федерації - це і Близький Схід, і Північна Африка. Для них Крим - це плацдарм для військових", - пояснила перший заступник голови МЗС.

Читайте такожВ окупованому Криму ввели жорсткий етап обмежень подачі води

Наступним рівнем є міжпарламентські зв'язки, робота з главами парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО і робота з депутатами.

Також МЗС планує в листопаді провести конференцію з безпеки. Втім, Джеппар не виключає її перенесення через COVID-19.

Окупація Криму: що відомо

  • Росія окупувала український Крим, ввівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.