Час від часу в Україні загострюється тема повернення українських біженців, які через війну, розв’язану Росією, змушені були шукати притулку й захисту в інших країнах. За даними ООН, в Європі зафіксовано понад 5 мільйонів українських переселенців. І хоча тимчасовий захист для них продовжений до 2025 року, життя за кордоном – далеко не "мед". Крім того, деякі країни планують поступово скорочувати для біженців допомогу – посилювати умови надання житла, мотивувати влаштовуватися на роботу та зменшувати соціальні виплати. Однак і у разі повернення в Україну, вочевидь, багато українців поставатимуть перед труднощами та новими викликами.

Варто нагадати, що в Україні переселенці можуть оформити статус ВПО. Проте зробити це зможуть не усі. Наприклад, якщо людина до початку повномасштабного вторгнення проживала в Києві й зараз повертається з-за кордону туди, де й мешкала, то їй нічого не потрібно оформляти. Статус ВПО, за певних умов, можуть отримати ті українці, які, умовно, проживали в Харкові, а повернулись, наприклад, в якесь місто в західній частині України. Також на статус ВПО й відповідні виплати можуть претендувати ті українці, які до початку повномасштабного вторгнення були зареєстровані та території, яка наразі окупована чи має спеціальний режим, зокрема це прифронтові території.

Один з проблемних моментів – повернення власного автотранспорту. На жаль, якщо людина вивезла свій транспортний засіб на територію Європи й змінила правовий режим – отримала відповідні іноземні номери й документи, то це буде розглядатись на кордоні, як повторний імпорт транспортного засобу в Україну. Але якщо на кордоні особа може довести, що цей автомобіль вже колись розмитнювався в Україні – має документи, що в Україні цей автомобіль мав такі-то номерні знаки, технічний паспорт чи збереглася його копія. Тоді ці особи можуть скористатись відповідною податковою знижкою.

Відео дня

Варто бути ретельно підготовленими, мати якомога більше документів

Загалом, варто бути ретельно підготовленими, зокрема, мати якомога більше документальних підтверджень щодо будь-яких аспектів, які можуть виникнути.

Наприклад, людина перетинала кордон без закордонного паспорта, а потім його собі не оформила. Або навіть закордонний паспорт був, але виїзд людини не було зареєстровано на кордоні (ми всі пам’ятаємо, як курсували потяги й автобуси у перші дні повномасштабного вторгнення)… Іноді ми даємо запити і отримуємо від прикордонної служби відповіді, що, мовляв, ми не знаємо, чи перетинала така особа кордон, чи ні. Ба більше, існує багато українців, наприклад, з Маріуполя, які взагалі змогли потрапити в треті країни через територію країни-агресора. Іншого вибору у них не було…

На кордоні не потрібно якось щось вигадувати

Тому людина має бути підготовлена. На кордоні не потрібно якось щось вигадувати. А варто дуже чітко, ясно, пояснити, як відбувався виїзд, якщо таке питання буде. Треба дати логічне й спокійне пояснення.

Крім того, не зайвим буде мати якомога більше документів, які отримували за кордоном, перебуваючи там у статусі біженця, під тимчасовим захистом тощо, щоб показати свою історію перебування за кордоном. Врешті, це полегшить і деякі бюрократичні процедури в Україні. Наприклад, щоб отримати свідоцтво про народження для дитини у РАЦСі, треба мати відповідний документ з консульства України в країні, в якій перебувала родина.

Микола Максимов, адвокат Riyako&Partners