Рашисти повністю зруйнували Волноваху / фото REUTERS

Українці, які опинилися на тимчасово окупованих територіях через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, проходять чимало випробувань, намагаючись вирватися з оточення російських військ.

Одним з таких чоловіків, який виїхав з Волновахи на Донеччині, поспілкувалися журналісти ТСН.

Як розказав українець, з перших днів бойових дій на території міста дуже активно працювала російська пропаганда.

"У нас не було ні нормального зв'язку, ні інтернету, нічого. Все зникло ще 27 лютого. Новини передавалися з вус у вуста. 90% це були російські фейки. Більшість людей не думали своєю головою, а вірили в те, що їм кажуть," - розказав чоловік.

За його словами, одна з найпопулярніших казок, які ходили містом, була про те, що український танк їздив по району "Стоквартирка" і розстрілював багатоповерхівки. Також розказували, що "азовці" і "неонацисти" не дають нікому виходити з домівок.

"Коли з'явився інтернет, ми побачили справжнє відео, де танк з буквою Z стріляв у будинки, а "днр-івці" це знімали", - сміється чоловік. 

За його словами, десь до 12 березня люди не знали ніяких новин.Тривала активна фаза боїв, місто бомбили, стирали в порох...

"Потім, після захоплення міста, в центрі стояли бойовики "ДНР", які давали подзвонити на "феніксу" (мобільний зв'язок, який діє на території псевдо-республіки "ДНР"), але ж кому ти будеш дзвонити, якщо у тебе немає знайомих, які користуються цим зв'язком? Який сенс телефонувати в "ДНР"? Які новини вони можуть тобі розказати? Яку "правду"?" - розказує чоловік.

З Волновахи виїхало близько 60% людей. Більшість з них були з проукраїнською позицією. Чоловік з родиною вирішив вибиратися з міста коли там було уже неможливо знаходитися: не було ні світла, ні води, ні газу. За його словами, в тій системі, яка там була, ти з проукраїнською позицією, любов'ю до своєї країни просто не можеш жити: тебе або вб'ють, або здадуть в ФСБ, обізвавши "укропом" або "неонацистом". 

"З самого початку бойових дій ми не могли поїхати, бо у нас були рідні похилого віку, їм потрібна була допомога. Було важко виїхати ще і тому, що у нас не було свого транспорту. Ми лишилися допомагати родичам", - говорить чоловік. 

Щоб вибратися з Волновахи в окупованої Донеччини, українцям потрібно було пройти процедуру так званої "фільтрації". Без цієї процедури не можливо проїхати жоден блок пост.

"Ми спочатку поїхали у Докучаєвськ. Там на "фільтрацію" щодня було 500-600 осіб. "Фільтрація" - це бумажка, роздрукована на принтері, з підписом і печаткою, де написані твоє ім'я та прізвище і те, що ти "відфільтрований"", - розказує чоловік.  

Під час цієї процедури у людей беруть відбитки пальців, фотографують, записують паспортні дані, після цього видають бумажку про "фільтрацію". 

Проте, за словами чоловіка, після того, як ти отримав цю бумажку, тебе можуть забрати люди в формі (через доноси чи їхню інформацію про твою проукраїнську позицію).

"Так забрали мене і деяких моїх знайомих. Вони або проводять з тобою бесіду на місці: випитують, чи ти не передаєш якісь дані, не співпрацюєш з "неонацистами". Можуть тиснути на тебе, розказуючи, що в тебе вдома лежать якісь трупи, що ти зберігаєш зброю. Вони прям на місці придумують ситуацію, тиснуть на тебе і дивляться на твою реакцію. Мені конкретно сказали, що на мене надійшов донос, що я нібито співпрацюю з військовими, підтримую "неонацистів" і на цьому фоні були до мене претензії", - говорит чоловік. 

За його словами, в окупантів діє система "хорошого" і "поганого" поліцейського: один спокійно говорить, пробує тебе захистити, а інший - тисне, щоб витягнути якусь інформацію, погрожує тобі і твоїм рідним.

Під час допитів у людей забирають телефон, документи, ноутбуки, можуть провести обшуки вдома. Перевіряють чати, переписки.

"Якщо нічого їм потрібного не знаходять - відпускають. Якщо знаходять - я не знаю, що тоді відбувається з людиною", - говорить чоловік з Волновахи.

У його родини було два варіанти виїхати з Волновахи на підконтрольну Україні територію: або через "ДНР" і Росію в Європу, або - через Бердянськ, Запоріжжя.

"Проблема в тому, якщо ти хочеш виїхати на підконтрольну територію України, то не все так просто. Як мені розказували знайомі, коли ти їдеш з Донецької області в сторону вільної України, ти проїжджаєш близько 30 постів з "днрівцями", які на кожному тебе роздягають, дивляться твої татуїровки, перевіряють документи, лазять у твоїх речах, можуть забрати гроші чи спробувати переманити на військову службу на свою сторону. Там твориться беззаконня. І чим ближче до "сірої зони", тим беззаконня більше. Там стоять і чеченці, і буряти. І це все, крім того, що йдуть постійні обстріли", - говорить чоловік.

Якщо їхати в сторону Росії, то таких проблем не має.

"Ми заїхали в Донецьк. Сіли в автобус і поїхали в Росію, а звідти - виїхали в Європу. Там проблем не було", - говорить він.

За словами українця, можна їхати своїм транспортом, а можна на рейсових автобусах з окупованого Донецька. Квиток на автобус коштує 330 доларів або 300 євро, або гривнях чи рублях можна розраховувати.

"Ти заздалегідь бронюєш місце. Тобі кажуть, о котрій виїжджає автобус. В автобусі розказують, що потрібного говорити на постах, якщо тебе спитають, чому і куди ти їдеш", - розказує він.

Так, за його словами, коли ти виїжджаєш з "ДНР", на блок пості тобі треба сказати, що їдеш до родичів у Таганрог. Коли уже їдеш по Росії - говорити, що прямуєш в Псков до родичів. А вже на кордоні з ЄС - говориш правду, як є. 

"Їхали ми майже три доби. Найстрашніше було на перетині кордону "ДНР" і РФ, тому що там було мало чоловіків. Врятувало те, що у мене хоч і донецька прописка, а все ж був український паспорт. Думаю, якби був паспорт "ДНР", то мене б не випустили, а відправили воювати. Спокійно на душі стало уже після того, як перетнули кордон у Латвії і я побачив плакат з написом: "Якщо ви стали свідком правопорушень чи агресії з боку Росії, можете звертатися..." Тоді ти розумієш, що ти знаходишся в нормальній країні і ти вибрався з того пекла", - розказав українець. 

Нагадаємо, ще в березні українські військові залишили місто Волноваха та перебазувались на інші позиції. Як повідомляли в Держприкордонслужбі, Волновахи як міста вже не існує, її інфраструктуру зруйновано.

Вас також можуть зацікавити новини: