Вербицький після викрадення помер / УНІАН

У Офісі генерального прокурора нарікають, що двоє обвинувачених у причетності до викрадення і катування активістів Майдану під час Революції гідності 7 серпня можуть вийти на волю через дії суддів Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

Зазначається, що 1 липня 2021 року на розгляд суду надійшов обвинувальний акт у провадженні щодо викрадення 21 січня 2014 року з приміщення Олександрівської клінічної лікарні міста Києва учасників акцій протесту Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, їх катуванні, а також в умисному вбивстві викраденого Юрія Вербицького.

Відео дня

Уточнюється, що прокурорами ОГП здійснюється підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно двох учасників злочинної організації, які обвинувачуються в незаконному викраденні двох учасників акцій протесту, їх катуванні, а також в умисному вбивстві викраденого за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 127 та ч. 3 ст. 146, ст. 340 КК України).

Також в прокуратурі нагадують, що відносно обвинувачених обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 7 серпня 2021 року.

Підготовче судове засідання у цій справі, призначене на 9 липня, не відбулося через неявку захисників обвинувачених, при цьому клопотання прокурора про залучення адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги визнано судом передчасним.

Читайте такожСуд виніс вирок Волкову за викрадення активістів Майдану Вербицького і Луценка

В ОГП поінформували, що того ж дня прокурор звернувся до суду з клопотанням про застосування відносно обвинувачених запобіжного заходу, в якому поставив питання про їх подальше тримання під вартою. Незважаючи на те, що ст. 186 КПК України передбачено невідкладний розгляд таких клопотань, але не пізніше 72 годин, судом призначено наступне судове засідання лише на 21 липня 2021 року.

"І в цей день колегія суддів, не розглядаючи вказане клопотання, натомість прийняла рішення, яким, попри наявність ухвали Київського апеляційного суду про визначення підсудності у даному кримінальному провадженні за Білоцерківським міськрайонним судом та встановлену Кримінальним процесуальним кодексом заборону спорів про підсудність між судами, направила кримінальне провадження до Київського апеляційного суду для передачі іншому суду. Фактично ж справу скеровано до Київського апеляційного суду лише 26 липня 2021 року", - повідомили в ОГП.

Зазначається, що потім ухвалою Київського апеляційного суду від 4 серпня констатовано безпідставність піднятого Білоцерківським міськрайонним судом питання про зміну підсудності та справу повернуто до вказаного суду для продовження судового розгляду.

"5 та 6 серпня головуючою у справі призначено судові засідання, що не відбулися через відпустку двох членів колегії, які відмовились відкликатись з відпустки. У зв’язку з цим та зважаючи на те, що термін тримання обвинувачених під вартою спливає 7 серпня 2021 року, прокурором та представниками потерпілих заявлені клопотання про здійснення додаткового авторозподілу для заміни в порядку, передбаченому законом, відсутніх суддів, на які офіційної відповіді з суду досі не отримано. Чергову дату судового засідання не визначено", - наголосили в ОГП.

Тому, як зауважується, можливості процесуального реагування прокурорів, які б могли упередити вищевказані негативні наслідки, на даний час вичерпано.

"Звертаємо увагу, що обвинувачені у даному кримінальному провадженні до моменту їх затримання перебували в розшуку, в тому числі один з обвинувачених переховувався упродовж майже 6 років, використовуючи з цією метою підроблені документи. Крім того, вже перебуваючи під вартою, один з обвинувачених намагався вплинути на іншу особу, якій інкримінується співучасть у викраденні та катуванні потерпілих", - підкреслили в прокуратурі.

Зі свого боку Офіс генпрокурора закликає до суворого дотримання вимог кримінального процесуального законодавства, зокрема, щодо імперативно визначених строків здійснення процесуальних дій.

У відомстві нагадали, що за вчинення злочинів, інкримінованих обвинуваченим, до кримінальної відповідальності наразі притягнуто 16 осіб, стосовно 7 з них справи розглядаються судами, у тому числі щодо двох заочно (іn аbsеntiа), 9 осіб оголошено в розшук, одну особу засуджено до 9 років позбавлення волі.

Викрадення Луценка і Вербицького - довідка УНІАН

  • 21 січня 2014 року Луценка і Вербицького "тітушки" викрали з Олександрівської лікарні та вивезли з Києва. Після тортур їх залишили у лісі.
  • Вербицький від отриманих травм помер. 22 січня 2014 року його тіло виявили у лісі під Гнідином Бориспільського району Київської області.
  • 28 грудня 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальні акти проти Сергія Мисливого та Івана Новотного. Їм інкримінують участь у злочинній організації, яка була створена для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, викрадення і катування Вербицького та Луценка, а також перешкоджання проведенню мирних зібрань під час Євромайдану.
  • Окремо Мисливому інкримінується вбивство Вербицького, а також використання та підбурювання до підробки офіційних документів, зокрема, паспорта громадянина України.
  • З моменту затримання у березні 2020 року Мисливий та Новотний утримуються під вартою.