В російських пабліках палає: захисникам України успішно вдалося відправити один воєнний російський корабель за відомим напрямком. І не простий корабель, а флагман флоту Російської Федерації - ракетний крейсер "Москва".

Ще кілька місяців тому російські соцмережі обговорювали "нікчемність" української зброї, зокрема наші протикорабельні ракети "Нептун". Проте саме ними вдалося "запалити" "Москву": після ураження українськими ракетами на плавучому засобі вибухнув боєзапас, і корабель поступово пішов на дно Чорного моря.

Так, це ще не перемога над путінською воєнною машиною. Проте ця подія – тріумф Збройних сил України (і таких, віримо, буде ще чимало), які дають відкоша російській армії під час варварської війни, розв’язаної Росією.

Відео дня

Незадовго до того, як стало відомо про знищення російського воєнного корабля, головна пошта України - Акціонерне товариство "Укрпошта" - випустила в обіг спеціальні поштові марки і конверт під назвою "Русскій воєнний корабль, іді...!".

Українці масово почали полювати на ці сувенірні марки й конверти

На тлі по-справжньому позитивних новин про знищення російського корабля (можливо, того самого), українці масово почали полювати на ці сувенірні марки й конверти. Проте виявилось, що серія лімітована, і що усім охочим "корабля" не вистачить. А охочих виявилось чимало. Я – серед них.

Річ у тім, що у багатьох українців є відчуття, що настала нова епоха, яка може увічнити славу про наших воїнів і героїчну боротьбу українського народу. Сьогодні українські герої щодня відчайдушно боронять нашу свободу, життя, рідну землю. А окремі визначні події – символічні з точки зору вирішальних етапів війни. Знищення російського воєнного корабля додає ваги знищенню міфу про непереможність російського війська...

В одному поштовому відділені в межах історичного Подолу Києва покупцям повідомили, що "ті самі" марки замовили, але до відділення їх не доставили. І зауважили: точно не знають, коли саме марки з конвертами будуть у відділені. Старі філателісти й неофіти у цій справі ходили від одного відділення "Укрпошти" до іншого у пошуках "російського корабля…". І десь у розмові з кимось промайнуло: марки і конверти є в наявності на Хрещатику, у головній поштовій будівлі країни. Проте доведеться вистояти величезну чергу...

Черга до відділу філателії, в якому продають марки, тягнулася аж до виходу з підземного переходу станції метро

Я простояв понад дві години. Черга до відділу філателії, в якому продають марки, тягнулася аж до виходу з підземного переходу станції метро "Майдан незалежності". Раз по раз щасливчики, якім вже вдалося придбати марки, наче вихвалялися перед тими, хто ще не встиг. Один чоловік, маючи у руках дуже товстий стос листів з марками і конвертами, оголосив черзі, що, мовляв, конверти та марки для відправлення по Україні вже закінчилися, є лише для відправлення за кордон. Натовп захвилювався.

Крім того, у період воєнного стану пошта працює за скороченим графіком – до 16:00 - та ще й має обідню перерву.

Однак завершення робочого дня "Укрпошти", яке неминуче наближалося, не злякало "мисливців" за марками. Попри те, що представники "Укрпошти" повідомили чергу, що придбати бажане можна у понеділок, з 11:00, адже очікується прибуття 20 тисяч листів з надрукованим кораблем, який пішов за відомою адресою, люди не збиралися розходитися.

Траплялися й сварки. Зокрема, якщо комусь кортіло встигнути швидше і народ починав прориватися без черги. "Дісталося" навіть чоловіку з територіальної оборони, який все ж зумів пояснити, що просто поспішає заступити на варту, тому й просить пустити його без черги…

Вмовити касира працювати довше 16-ї години вдалося. Але… лише на 10 хвилин. Проте вона погодилась продати останні залишки "в одні руки", а люди у черзі розподілили листи з бажаним малюнком між собою самі (хто був майже біля каси). Кому не пощастило сьогодні, обіцяли бути на "Укрпошті" в понеділок зранку.

Небачений ажіотаж! Раніше на поштову продукцію такого попиту не було. Тому, можливо, марка з воєнним кораблем буде не останньою. Звитяги наших воїнів варто закарбувати на майбутнє. І, може, українці знову згадають забуте хобі – збирати марки про українських героїв.

Слава Україні!

Віталій Саєнко