"Армія дронів" — проект, організований платформою UNITED24, Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової інформації. Його метою є забезпечення української армії достатньою кількістю безпілотних літальних апаратів. Всі, хто бажає долучитися до програми, мають можливість переказати кошти або передати військовим власний мультикоптер. Кампанія розпочалася 1 липня, та зібрала вже 640 млн грн. 

Найбільш вагомим поки що став внесок, який зробив підприємець Поляков Максим Валерійович. Бізнесмен вже перевів на рахунки "Армії дронів" понад 100 млн грн. Але кожна гривня має значення. Якщо кожен українець перерахує 5 грн, то це 200 млн грн. Цього вистачить приблизно на 130 ударних БПЛА Warmate, які дуже необхідні ЗСУ при контрнаступі.

"Армія дронів": цілі та успіхи

Відео дня

Фандрейзингова платформа UNITED24, яка організовує збір коштів та техніки в рамках програми, була створена за ініціативою Володимира Зеленського. "Армія дронів" — далеко не єдиний її проєкт. Також тут збирають гроші на оборону та розміновування країни, медичну допомогу, відбудову держави після закінчення війни. Станом на 2 липня, українці та закордонні друзі переказали на рахунки Нацбанку понад $161 млрд.

Першочергові плани "Армії дронів"

На першому етапі пріоритетом програми була закупівля 200 професійних БПЛА. Тактичні дрони можуть літати на висоті до 5 км, долати до 160 км та перебувати у повітрі майже добу. Їхнє технічне оснащення дозволяє отримувати необхідну інформацію у хорошій якості.

Однак зберігається величезна потреба у звичайних любительських коптерах, тому керівники проєкту звернулися до українців та небайдужих громадян за кордоном з проханням жертвувати армії власні безпілотники.

Мінімальні технічні вимоги досить скромні. Місткість батареї повинна бути не менше 5000 мА·год, вона має забезпечувати хоча б пів години та 1 км польоту. Роздільна здатність камери — від 20 Мп, якість фотографій та відео — від 5280х3956 та 3840x2160 відповідно. Величезним плюсом стане наявність тепловізора. Українці можуть передати обладнання через "Нову пошту", іноземці — на склади Help Ukraine Center у Східній Європі або хаб у США.

Перші успіхи

Наприкінці липня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив про підписання перших контрактів на загальну суму 260,5 млн грн. На ці кошти придбані:

  • мультикоптери з опцією штучного інтелекту — 78;
  • наземні системи для ударних БПЛА-камікадзе Warmate — 2 (20 дронів раніше було закуплено з ініціативи Monobank);
  • безпілотні розвідники Fly Eye — 20.

На своїй сторінці у Фейсбуці міністр подякував усім, хто переказував кошти "Армії дронів", особливо відзначивши одну людину. Це бізнесмен Макс Поляков, який самотужки перевів на рахунок проєкту понад 100 млн грн. 

Діяльність Максима Валерійовича Полякова під час війни 

Війна змусила Полякова перемикнути увагу з підприємницької діяльності на допомогу рідній країні, та продемонструвати лідерство у цій сфері. Найбільш яскраві приклади меценатства:

  • Платформа EOSDA безплатно передає оборонним відомствам дані з космічного супутника GEOSAT 2. Доступ до такої інформації значно розширює можливості розвідки.
  • Поляков замовив у компанії Kvertus 100 рушниць-антидронів, здатних перехоплювати ворожі безпілотники. Вартість угоди — $1,2 млн. 
  • У березні-квітні бізнесмен переказав на рахунки фондів Сергія Притули й "ТАПС-Україна" близько $2,3 млн.
  • "Асоціація Ноосфера", заснована Поляковим, активно займається волонтерством та захистом культурної спадщини у Дніпрі.

Підприємець запевняє, що і надалі підтримуватиме українські інтелектуальні проєкти та розробки, що наближають країну до перемоги у війні.