Марш на честь "Галичини" завершився на Майдані незалежності / фото Українська правда

Учасники Маршу вишиванок, присвяченого 76-ій річниці створення Першої української дивізії Української національної армії «Галичина», провели мітинг на Майдані Незалежності.

Читайте такожПід Харковом затримали автобуси з "тітушками" (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, на пішохідному мосту, що розташований на Алеї Героїв Небесної Сотні, вони розгорнули банер. На ньому зображене архівне фото вояків Дивізії "Галичина", а також її герб і напис: "Не забуде стрільця Україна з золотим левиком на рукаві". Розмір банера – приблизно 10 на 4 метри.

Відео дня

Потім учасники акції провели мітинг на Майдані Незалежності, після чого розійшлися.

Як повідомляв УНІАН, учасники Маршу вишиванок, приуроченого до 76-ї річниці створення Першої української дивізії «Галичина», зібралися на Арсенальній площі у Києві. Звідти колоною вони вирушили вулицею Грушевського до Майдану Незалежності. У ході брали участь близько 200 людей. Активісти заявляли, що це перша в незалежній Україні хода, яка відбувається у столиці на честь створення дивізії "Галичина".

Марш на честь "Галичини" в Києві

  • Увечері 28 квітня на Арсенальній площі у Києві розпочався Марш вишиванок, приурочений до 76-ї річниці створення першої української дивізії «Галичина».
  • В заході взяли участь близько 100 людей, вони влаштували ходу через центр міста. Активісти несли символіку дивізії та сучасних українських підрозділів. 
  • Ще до початку ходи один з присутніх почав вигукувати гасла проти маршу (зокрема - "есесівська сволота"), однак поліція відвела його з місця пригоди, аби уникнути конфліктів. 

Дивізія СС "Галичина" - історія

  • Українську дивізію СС «Галичина» було створено 28 квітня 1943 року, під патронатом гітлерівської Німеччини. Її основу склали добровольці.
  • Дивізія увійшла до складу «Waffen-SS» разом з іншими національними формуваннями, але для неї було зроблено виняток і «Галичина», єдина з усіх різнонаціональних дивізій СС, отримала опіку католицьких, а потім і православних священиків. 
  • 28 червня 1944 р. за наказом командувача групою «Північна Україна» генерал-фельдмаршала Вальтера Моделя дивізію ввели до складу 13-го корпусу 4-ї танкової армії, яка тримала оборону 160-км відтинку фронту біля м. Бродів. Дивізія «Галичина» зайняла другу (запасну) лінію оборони фронту довжиною 36 км. 
  • В ході бойових дій дивізія потрапила в оточення і втратила понад 70% особового складу. У вересні 1944 року була фактично переформована заново. Використовувалась в антипартизанських операціях в Словаччині та Югославії, в кінці війни вела бої в Австрії.
  • Оцінка діяльності дивізії дуже суперечлива - критики приписують їй злочини проти польського та єврейського цивільного населення. Нюрнберзький процес, який тривав з 20 листопада 1945 до 1 жовтня 1946 року та розглядав військові злочини нацистів, не знайшов доказів скоєння нею військових злочинів.