Міноборони виграло суд у компанії, яка намагалася зірвати харчове забезпечення ЗСУ

Міністерство оборони виграло в апеляційному суді справу проти "Преміум компані", яка намагалася зірвати постачання Збройних сил України і вибити собі частину замовлень у сфері харчового забезпечення військовослужбовців. У такий спосіб компанія намагалася дестабілізувати систему забезпечення військ і підігравала ворогу. Рішення суду остаточно відкинуло спроби недобросовісних компаній втручатися у процес армійського постачання. 

Про це йдеться у постанові Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №640/10163/21, пишуть "Факти".

Апелюючи до суду, компанія ТОВ "Преміум Компані" вимагала: розірвати вже укладені  тендерні договори; визнати протиправними рішення тендерного комітету з прийняття цінової пропозиції ТОВ "Військсервіс-Волонтер" і укласти із ними договір; оголосити ТОВ "Преміум Компані" переможцем у процедурі закупівлі, яку планують укласти із ТОВ "Військсервіс-Волонтер"; зобов’язати Міністерство оборони прийняти рішення про визначення ТОВ "Преміум Компані" переможцем переговорної процедури закупівлі послуги з організації харчування і укласти з ними договори з надання послуг харчування особового складу частин, які дислокуються у Житомирській, Київській та Черкаській областях загальною вартістю понад 636 млн грн. 

Відео дня

Відповідно, Шостий апеляційний адміністративний суд, розглянувши справу 22.04.2021 р., виніс постанову, у якій цілком скасував рішення Адміністративного суду міста Києва від 15 квітня 2021 р. (за поданням ТОВ "Преміум Компані"), відмовив у задоволенні адміністративного позову ТОВ "Преміум Компані" і виніс рішення, за яким у задоволенні позову було відмовлено повністю.

Відтак, компанія ТОВ "Преміум Компані" остаточно програла справу у суді і втрачає можливість чергових спроб зриву харчового забезпечення армії. Представники Міноборони, які побажали прокоментувати цю ситуацію інкогніто, повідомили, що цим рішенням суду вони зірвали ворожі плани із дестабілізації постачання ЗСУ і диверсії у цій сфері. Країна-агресор, за їхніми словами, у такий спосіб використовує недобросовісних гравців ринку у своїх інтересах, а тому і в даній ситуації перемога над недобросовісними компаніями через суд зміцнює нашу обороноздатність і дозволяє продовжити реформування Збройних сил України. Найближчим часом від сторони, що програла, можна очікувати інформаційних атак, фінансованих антиукраїнськими силами, - запевнили представники Міноборони. 

Нагадаємо, за останні кілька років недобросовісні гравці намагалися зірвати процес забезпечення військовослужбовців харчами. Міноборони унеможливило ці спроби у 2020 і 2021 рр. З цією метою були ввімкнені антикризові механізми, передбачені законом. Окрім цього, Міністерство залучило правоохоронні органи до боротьби з недобросовісними учасниками торгів, які намагаються зірвати харчове забезпечення армії. Було встановлено, що за цими компаніями стоять ворожі Україні сили, які у такий спосіб ведуть "гібридну війну".

У березні 2020 року компанія, яка виграла торги, за тиждень до початку виконання зобов’язань із харчового забезпечення військових частин відмовилася від узятих зобов’язань, пославшись на пандемію та інші причини. А у грудні цього року ряд фірм з ознаками фіктивності і сумнівними документами знову спробували шляхом заниження цінової пропозиції захопити дані тендерні пропозиції, зірвавши торги.

Щоб убезпечити армію від подібних сценаріїв зриву постачання, у Міноборони прописали особливі вимоги до постачальників продуктів харчування для військових. Зокрема, вони стосуються спроможності до організації процесу харчування,  оформлення документації та фінансової спроможності кандидатів. Такі заходи є фактором убезпечення армії від випадкових або недобросовісних учасників ринку. Разом з тим, армія завершує успішний перехід на харчування за каталогом.