В Україні збираються ухвалити закон про мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Юрист Андрій Топчій пояснив, чи суперечить Конституції України можливий призов осіб з 3-ю групою інвалідності та чи можуть їх мобілізувати у майбутньому, пише "Дзеркало тижня".

За його словами, у даному випадку можна говорити про певне протиріччя між правом на здоров'я (ст.49 Конституції України) і військовим обов'язком (ч. 2 ст. 65 Конституції України). Простіше кажучи, згідно з Конституцією, кожен громадянин України зобов'язаний захищати свою країну, проте реалізація цього обов'язку можлива, коли стан здоров'я дозволяє.

"Варто зазначити, що сама по собі інвалідність не є підставою для звільнення особи від військового обов'язку. Такою підставою є прийняття рішення про визнання особи непридатною з виключенням з військового обліку. Разом з тим, законодавець окремо зазначив, що особи з інвалідністю згідно зі ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" мають відстрочку від мобілізації", - пояснив він.

Відео дня

Юрист вважає, що мобілізація особи з інвалідністю сама по собі не суперечить Конституції України, їй суперечило б визнання непридатного до служби придатним. Він сподівається, що після ухвалення закону про мобілізацію відстрочка від військової служби для людей з 3-ю групою інвалідності все ж збережеться. 

"Остаточно це питання може бути вирішене тільки Конституційним судом. Звичайно, це не означає, що я підтримую втрату відстрочки для інвалідів третьої групи. Більш того, сподіваюся і сподіваюся, що така відстрочка збережеться", - пояснив він.

Мобілізація в Україні по-новому - актуальне

Як писав УНІАН, у Верховній Раді зареєстровані чотири законопроекти про мобілізацію - урядовий і три альтернативних.

Останнім із зареєстрованих документом передбачено, зокрема, врегулювання питань проходження та звільнення з військової служби, ведення військового обліку. Один з його авторів - нардеп Дмитро Разумков повідомляв, що пропонується зберегти граничний вік призову на строкову службу на рівні 27 років.

Вас також можуть зацікавити новини: