Юристка пояснила, чи може прийти повістка, якщо людина за кордоном / facebook.com/GeneralStaff.ua

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну в нашій країні триває мобілізація. Чимало військовозобов'язаних українців ще до початку широкомасштабної війни знаходилися за кордоном і досі не повернулися в Україну.

Якщо людина перебуває за кордоном, то фактично її не можуть мобілізувати. Проте іноді такі повістки все ж приходять. Що ж робити, якщо прийшла повістка людині, яка перебуває за кордоном, у коментарі "Факти ICTV" пояснила адвокат та юрист Надія Грищенко. 

Вона нагадала, що за законом існують певні правила вручення та отримання повісток.

Відео дня

"Повістка вручається особисто особі, яку викликають до військкомату. Тому, якщо людина за кордоном, ніхто окрім неї самої отримати повістку не зможе", – наголосила Грищенко.

За словами юристки, після ознайомлення з документом, військовозобовʼязаний має поставити свій підпис, який і підтверджує, що особа отримала повістку та зобовʼязана прийти до військкомату в зазначений час. Якщо ж особа перебуває за кордоном, вона фізично не може отримати повістку та поставити свій підпис у відповідному документі.

"За отримання повістки військовозобов’язана особа розписується в розписці (корінець до повістки) і заповнює дату, коли вона отримала таку повістку", – зазначила адвокат.

Грищенко наголосила, що в закордонних дипломатичних установах повістки громадянам не вручають. Якщо особа законно перетнула кордон та повідомила у військкомат про свій переїзд, то проблем із врученням повісток виникати не має, оскільки  у військкоматі буде інформація про те, що військовозобовʼязаний виїхав за кордон на постійне місце проживання.

При цьому, якщо повістка була видана комусь із родичів військовозобовʼязаного, вони мають пояснити, що чоловік нині перебуває за кордоном та повернутися назад не зможе. Юристка додала, що повістки не можна передавати через членів сімʼї, родичів або друзів.

Мобілізація в Україні: що треба знати

7 лютого 2023 року Верховна Рада продовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації.

Адвокат Андрій Новак пояснив, яке покарання загрожує військовозобов'язаному, що взяв повістку, розписався про її отримання, але не з'явився до військкомату. Якщо йдеться про першу або другу неявку за повісткою, це може бути адміністративна відповідальність. Проте в деяких випадках ідеться про кримінальну відповідальність

Крім того, 27 січня Кабмін затвердив новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників від мобілізації. Підприємство може забронювати до 50% працівників. Можливість забронювати співробітників надали й приватним компаніям, які не належать ні до оборонної сфери, ні до державних установ чи організацій.

Водночас є 15 категорій українців, хто звільнений від мобілізації 2023 році. 

Вас також можуть зацікавити новини: