Що загрожує за ухилення від мобілізації? / фото УНІАН

Військовозобов'язаних українців лякають штрафами за ухилення від мобілізації. Тож адвокат Ростислав Кравець у своєму YouTube-каналі порадив, як оскаржити такі рішення. 

Йдеться про статтю 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Адвокат розповів, що до нього звернувся військовозобов'язаний, який здивувався, коли побачив у себе в "Дії" відкрито виконавче провадження саме у зв'язку зі стягненням штрафу за порушення статті 210 зі значком 1. За словами чоловіка, він не отримував повісток, хоча й мешкає за своєю адресою реєстрації.

Відео дня

Кравець наголосив, що належним чином повістка є тільки особиста з вашим підписом, що ви її отримали. Або вручення повістки через адміністрацію вашого підприємства, коли керівнику вручають відповідні повістки для його співробітників. 

"Якщо вам повістка ніде не вручалась, ви ніде не розписувались, то, відповідно, у вас є всі підстави для оскарження таких штрафів", - заявив правник.

Перший штраф - від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів - це від 1700 грн до 3400 грн. Другий штраф - у разі вчинення протягом року того ж правопорушення - від 3400 до 5200 грн.

"Я б радив його оскаржити в разі, якщо ви його отримали, для того, щоб надалі цей штраф не переріс вже у кримінальне провадження", - каже Кравець. Він додав, що на оскарження штрафу у вас є 10 днів. 

Покарання за неявку до військкомату

За ігнорування повістки в період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

УНІАН детально пояснив, у яких випадках випишуть штраф за неявку у військкомат, а коли справа може набрати серйозніших обертів.

Вас також можуть зацікавити новини: