Ставлення суспільства до ТЦК та їх співробітників значно погіршилося/ Фото УНІАН

Упродовж двох років повномасштабної війни медіа фактично не висвітлювали роботу ТЦК. При цьому керівництво в областях відмовлялося коментувати ситуації, коли їхні працівники перевищували свої повноваження, або корупційні скандали окремих очільників ТЦК.

Зрештою, ставлення суспільства до самої структури та її співробітників значно погіршилося. Особливо це відчули учасники бойових дій, яких після поранень перевели працювати в тил - роздавати повістки. І тепер замість подяк за захист вони інколи чують у свій бік прокльони.  

Про це розповіли "Громадському" працівники Тульчинського ТЦК (Вінницька область), де до 90% співробітників - ветерани, деякі - після важких поранень.

Відео дня

"Кажуть: "Чого ти повернувся, чого тебе там не вбили, що тепер тут повістки роздаєш?". Я минулого року, коли був після шпиталю у відпустці, мене люди вітали, а тепер багато хто і не вітається", — каже співробітник ТЦК Дмитро.

Інший співробітник Олександр, який працює в ТЦК після важкого поранення, розповів, що в нього немає барабанної перетинки тому він не може виносити крику. А його напарник Юрій після конфліктних ситуацій з чоловіками мобілізаційного віку п'є пігулки від тиску.

Військовослужбовці Тульчинського ТЦК кажуть, що найбільше сперечаються та скандалять ті, хто має бронь і знає, що їх не мобілізують. Так вони самостверджуються.

А деякі громадяни за допомогою ТЦК намагаються розв'язати сімейні проблеми.

"Бувало, що телефонує жінка і каже, що в неї чоловік — ухилянт, чи можемо його мобілізувати. Але ми так не працюємо. Нам і без того вже створили імідж карального органу", — каже Катерина Губрій, військовослужбовиця Вінницького обласного ТЦК та СП.

Ставлення до мобілізації та ТЦК в Україні

Як розповідають в ТЦК, реакція українців на повістки, попри важкий період на фронті, залишилася однаковою. Люди як і раніше не хотіли добровільно брати повістки, так і зараз - часто доводиться викликати поліцію і діяти згідно з законами України, щоб виконати свій обов'язок. 

Через війну та мобілізацію українці часто з упередженістю ставляться до працівників ТЦК, хоча ті, по суті, просто виконують свою роботу, як і інші верстви населення на своїх посадах. 

Вас також можуть зацікавити новини: