Ілюстрація REUTERS

Міністерство освіти і науки України оприлюднило рекомендації щодо старту 2020-2021 навчального року: «Як створити безпечні умови у школі й підготувати навчальний рік до можливих змін епідемічної ситуації».

Читайте такожБлизько половини українців не підтримують перехід на дистанційне навчання – опитування

Документ розміщено на сайті МОН.

Відео дня

Рекомендації МОН щодо навчального процесу

Так, Міносвіти наголошує, що з 1 вересня у школах необхідно дотримуватись соціального дистанціювання і правил гігієни, педагогам варто спілкуватись із батьками переважно дистанційно, а учням із захворюваннями дихальної та імунної систем рекомендовано вчитись дистанційно або на екстернаті.

Зокрема, щоб створити умови для дистанціювання, рекомендовано:

  • відкрити декілька входів до будівлі;
  • збільшити відстань між партами;
  • використовувати розмітку на підлозі для організованого руху коридорами;
  • виокремити зони переміщення для різних вікових категорій учнів;
  • використовувати великі приміщення - зокрема актові зали, рекреації, коридори, адаптовані для потреб навчання;
  • за сприятливих погодних умов проводити заняття на відкритому повітрі;
  • встановити гнучкий графік початку занять для різних категорій учнів.

Для мінімізації пересування учнів у приміщеннях закладу МОН рекомендує закріпити за класами окремі навчальні кабінети. Під час уроків учителям варто обирати види діяльності, які мінімізують безпосередній фізичний контакт між учнями.

Як працюватимуть школи

Міносвіти також рекомендує закладам запровадити гнучку структуру навчального року - передбачити можливість змінювати терміни канікул, початку і завершення семестрів з урахуванням епідеміологічної ситуації.

«Крім того, на початку нового навчального року слід з’ясувати рівень опанування навчального матеріалу, який учні вивчали дистанційно наприкінці навчального року 2019/2020, і визначити необхідність повторно вивчати цей матеріал. Спілкування педагогів із батьками слід здійснювати переважно дистанційно за допомогою доступних засобів зв’язку», - зазначають у відомстві.

Робота груп продовженого дня та позашкілля має бути організована з урахуванням тимчасових рекомендацій головного державного санітарного лікаря щодо протиепідемічних заходів у закладах освіти.

У МОН нагадують, що при «червоному» рівні небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами заборонено, отже освітній процес відбувається дистанційно.

«Рішення щодо особливостей організації освітнього процесу в закладах освіти в умовах «зеленого», «жовтого» та «помаранчевого» рівнів небезпеки приймає педагогічна рада закладу з урахуванням тимчасових рекомендацій головного державного санітарного лікаря щодо протиепідемічних заходів у закладах освіти», - зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, у Міносвіти запропонували новий формат свята першого дзвоника у школах.