Мазевич зазначив, що рівень підготовленості людей залежить від того, наскільки спеціалізовано їх вчать / скріншот

Російські окупанти готувалися до контрнаступу ЗСУ ще до того, як про це оголосили в Києві. Загарбники знали, яку техніку Україна отримає від партнерів.

"Я потрапив не в бригаду, а ще в полк. Мені запропонували туди перевестися з одного з батальйонів спецпризначення, який на той час розформували з невідомих мені причин. Потім ми поїхали на навчання і вже звідти повернулися в бригаду. Я виконував роль розвідника", - розповів командир батальйону безпілотників 3-ї ОШБр Вадим Мазевич в інтерв'ю "Українській правді".

Він зазначив, що час формування бригади був досить тривалим, що негативно позначилося на настроях бійців.

Відео дня

"Вона формувалася з людей, які набиралися з інших підрозділів або високомотивованих рекрутів, які хотіли воювати. І цей час для них занадто велике було. У деяких випадках це досить негативно відбилося на мотивації. Але в цілому підрозділ, який виїхав на "бойові", був досить мотивований", - зазначив захисник України.

При цьому він вказав, що його бригада мала велику кількість Західної техніки, а бійців готували за кордоном.

"В цілому нас готували досить непогано. Частково інструктори допомагали, а частково ми самі готувалися - наприклад, домовлялися про курси безпілотної авіації або РЕР. Деякі в симуляційні центри їздили, щоб відпрацьовувати з гранатометів роботу з ПЗРК. Всі були зайняті роботою. Була одна ситуація досить цікава під час навчань на Заході. Ми показали інструкторам відео, де воюють офіцери під час прямих бойових зіткнень. І для них це було велике відкриття, що офіцери у нас воюють, тому що у них вище сержантів вже ніхто не воює. Я працював з броньованими автомобілями на базі Toyota. Це не зовсім Західна техніка, а такі напівполіцейські варіанти авто. Вони "не зайшли" для тих справ, які нам потрібно було виконувати. А ось Bradley - це дійсно сучасна бойова машина (для нас сучасна). Вона нам багато життів зберегла за рахунок своєї маневреності, бронювання і компонування", - поділився Мазевич.

Водночас він уточнив, що противник готувався до контрнаступу України до того, як про це все озвучили, тому що у них добре працювала розвідка. Військовий підкреслив, що окупанти знали про наші машини все - про їх кількість, модифікації, були навіть фото, як вони пересувалися по Європі, знали, в якому технічному стані ці авто.

"Основний висновок - рівень підготовленості людей залежить не від того, скільки їх вчать, а наскільки спеціалізовано їх вчать під певні завдання. Що мається на увазі? У нас приділяється багато уваги статуту (і ніхто цього не відкидає), але треба врахувати, що люди зараз - в основному молоді командири, які приходять безпосередньо на поле бою з навчальних центрів, і їх потрібно готувати не до служби у військах, а до війни, і компетенція у них повинна бути безпосередньо для тих спецоперацій, які вони будуть виконувати. Не можна взяти спецназівця ССО і відправити його в окопи утримувати певну позицію або, наприклад, піхотинця, який ще вчора був кухарем, баристою або лікарем без офіцерського звання, і зробити з нього якогось мегаштурмовика",-підсумував командир батальйону безпілотників 3-ї ОШБр.

Мобілізація в Україні - новий закон

30 січня Кабмін передав у Раду нову версію законопроекту про мобілізацію.  Документ пропонує, зокрема, скасувати строкової служби. Замість неї в разі прийняття законопроекту введуть базову військову підготовку для людей у віці від 18 до 24 років. 

Крім того, обов'язкова підготовка передбачена для всіх новомобілізованих. Вона триватиме 2-3 місяці. Людина не може бути відправлена відразу на фронт після мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: